Παραδοσιακή ενδυμασία Καστοριάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γυναικεία φορεσιά της Καστοριάς (τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού)[1]

Ως παραδοσιακή ενδυμασία της Καστοριάς αναφέρεται ο τρόπος ένδυσης που καθιερώθηκε κατά τους παλαιότερους αιώνες στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Ανδρική ενδυμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανδρική παραδοσιακή ενδυμασία περιλαμβάνει το λευκό πουκάμισο, το βαμβακερό ή μεταξωτό αντερί (μακρύς κατακόρυφα ανοικτός ή σταυρωτός επενδύτης), τον κοντέ (γιλέκο κατασκευασμένο από μαύρο ύφασμα), τον τζουμπέ κατά τη χειμερινή περίοδο, το ζωνάρι (εξάρτημα κυρίως των ευκατάστατων τάξεων) αλλά και από το φέσι που ήταν φτιαγμένο από τσόχα και ήταν βυσσινί χρώματος με μια μαύρη φούντα στην κορυφή του.[2]

Αστή της Καστοριάς στις αρχές του 20ου αι.

Γυναικεία ενδυμασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γυναικεία φορεσιά της Καστοριάς χαρακτηρίζεται ως αστικού τύπου.[3][4] Αποτελείται από πουκάμισο ανοικτού χρώματος πλαισιωμένο με δαντέλες, από μακρύ και φαρδύ φόρεμα, από το μπαμπουκλί (εσωτερικό φόρεμα, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες των ευκατάστατων τάξεων, έτσι ώστε να φουσκώνει περισσότερο το εξωτερικό φόρεμα), το κοντέσι, τη ζώνη, τον τζουμπέ για τους χειμερινούς μήνες και το φέσι. Για τον στολισμό χρησιμοποιούνταν δύο ή τρεις σειρές από νομίσματα (φλουριά) που τοποθετούνταν στο στήθος της γυναίκας και αποτελούσαν απαραίτητο εξάρτημα της γιορτινής ενδυμασίας.[2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nicolas Sperling «Εθνικές ενδυμασίες
  2. 2,0 2,1 «Παραδοσιακή Φορεσιά». Δήμος Καστοριάς. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2015. 
  3. 3,0 3,1 Ελληνικές Φορεσιές, Συλλογή Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, β' έκδοση, Αθήνα 2005, σελ. 172.
  4. Άννα Γουήλ - Μπαδιεριτάκη, Το γυναικείο παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 1980, σελ. 70.