Παναγία Μπενουά (Ντα Βίντσι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παναγία Μπενουά
ΟνομασίαΠαναγία Μπενουά
ΔημιουργόςQ762
Έτος δημιουργίας1478
ΕίδοςΛάδι σε καμβά
Ύψος49,5
Πλάτος33
ΠόληΑγία Πετρούπολη
ΜουσείοΕρμιτάζ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η Παναγία Μπενουά είναι πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ελαιογραφία σε καμβά, που χρονολογείται στην περίοδο μεταξύ 1478 και 1482. Εκτίθεται στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Περιγραφή του έργου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο απεικονίζει την Παναγία με τον μικρό Χριστό μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ενώ στο φόντο υπάρχει ένα δίλοβο παράθυρο απ’ όπου φαίνεται ο ουρανός. Η Μαρία χαμογελαστή, είναι καθισμένη και κρατάει στα γόνατα της το θείο βρέφος προσφέροντας του ένα λουλουδάκι.[1] Άξια αναφοράς είναι η καρφίτσα που φοράει η Παναγία, όπου αντικατοπτρίζεται το λουλούδι και που την βλέπουμε να την φοράει και στην «Παναγία με το Γαρύφαλλο», αλλά και στην «Παναγία των Βράχων», τόσο του Παρισιού, όσο και του Λονδίνου. Υπάρχει μια στενή στοργική σχέση ανάμεσα στις δύο μορφές. Η στάση του σώματος της Παναγίας είναι στροφική, ένα από τα χαρακτηριστικά του Ντα Βίντσι. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του, που μπορούμε να παρατηρήσουμε στον πίνακα, είναι οι πολλαπλές πτυχές στο ρούχο της Παναγίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης έκανε πολλά σκίτσα-μελέτες που αφορούσαν τις πτυχές των ρούχων. Μάλιστα ο Τζόρτζο Βαζάρι αναφέρει ότι ο Ντα Βίντσι ξεκινούσε να σχεδιάζει τις πτυχές πάνω σε πολύ λεπτό καμβά με την άκρη του πινέλου του, πράγμα που αναδείκνυε την μοναδικότητα του. Οι «Παναγίες» του Ντα Βίντσι συμβαδίζουν ηλικιακά μαζί του. Η συγκεκριμένη είναι πολύ νεαρή, επομένως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι την ζωγράφισε όταν και ο ίδιος ήταν σε νεαρή ηλικία.

Η φιγούρα του μωρού είναι ρεαλιστική.

Το σχήμα του λουλουδιού με τα τέσσερα πέταλα που μοιάζουν με σταυρό, παραπέμπει σε μια αλληγορία της μελλοντικής σταύρωσης του Χριστού και μια αποκάλυψη για το μέλλον. Υπάρχει και η άποψη ότι ο Ντα Βίντσι χρησιμοποίησε αυτό το λουλουδάκι γιατί θυμίζει τα λουλουδάκια που υπήρχαν ζωγραφισμένα στο οικόσημο των Μεδίκων.

Το έργο είναι ημιτελές και μπορούμε να το συμπεράνουμε από το γεγονός ότι η Παναγία δεν έχει δόντια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]