Παλατσίνα Τσινέζε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παλατσίνα Τσινέζε
Χάρτης
Είδοςκτήριο, palazzo museum[1][2], θρησκευτικό μουσείο[3] και museum of a public entity[2]
Αρχιτεκτονικήεκλεκτικισμός
ΔιεύθυνσηViale Duca degli Abruzzi 1, 90146 Palermo[1] και Viale Duca Degli Abruzzi 1, 90146 Palermo[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°10′0″N 13°19′49″E
Διοικητική υπαγωγήΠαλέρμο[1]
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής1806
Όροφοι3
ΑρχιτέκτοναςΤζουζέπε Βενάντσιο Μαρβούλια
ΧρηματοδότηςΦερδινάνδος Α΄ των Δύο Σικελιών
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κινεζικό Παλατάκι (ιταλικά: Palazzina Cinese‎‎), γνωστό και ως Βασιλική Κινεζική Οικία (Real Casina alla Cinese), είναι μια πρώην βασιλική κατοικία του Οίκου των Bουρβόνων-Δύο Σικελιών σχεδιασμένη στο Κινεζικό στυλ. Βρίσκεται στο Παλέρμο, μέσα στο πάρκο Λα Φαβορίτα. Το Εθνογραφικό Μουσείο της Σικελίας, που πήρε το όνομά του από τον Τζιουζέπε Πιτρέ, βρίσκεται σε έναν από τους ξενώνες του Παλατιού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο σχεδιάστηκε το 1799 από τον αρχιτέκτονα Τζιουζέπε Βενάντσιο Μαρβούλια κατόπιν παραγγελίας του βασιλιά Φερδινάνδου Γ' της Σικελίας. [4] Ο ηγεμόνας είχε αγοράσει προηγουμένως γη και ένα σπίτι κινεζικά σχεδιασμένο, που ανήκε στον βαρόνο Μπενεντέτο Λομπάρντo και σχεδιάστηκε από τον ίδιο τον Mαρβούλια. [4] Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα και ο κήπος του ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1800 και 1806.

Το 1860, ως αποτέλεσμα της Ενοποίησης της Ιταλίας, η κατοικία πέρασε στον Οίκο της Σαβοΐας. Στη συνέχεια, έγινε ιδιοκτησία της κοινότητας του Παλέρμο και έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαμερίσματα του Ανακτόρου κατανέμονται σε τρεις ορόφους. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν η αίθουσα υποδοχής, η τραπεζαρία και το υπνοδωμάτιο του Βασιλιά. Στον δεύτερο όροφο υπάρχει το διαμέρισμα της βασίλισσας Μαρίας-Καρολίνα της Αυστρίας. [4] Στον τρίτο όροφο υπάρχει μια οκταγωνική βεράντα, σκεπασμένη σαν παγόδα.

Το κτίριο είναι διακοσμημένο με πίνακες και τοιχογραφίες του Τζιουζέπε Βελάσκες, του Βιντσέντσο Ριόλo και άλλων καλλιτεχνών.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]