Πέτρος Α΄ Μεδιολάνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέτρος Α΄
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος15  Μαΐου 805
Μιλάνο
Τόπος ταφήςΒασιλική του Αγίου Αμβροσίου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααρχιεπίσκοπος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος

Ο Πέτρος Α΄ (ιταλικά : Pietro I) (... - Μιλάνο, 15 Μαΐου 801) ήταν αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων από το 784 έως το 801[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με μια παράδοση που κράτησε τουλάχιστον μέχρι τον 19ο αιώνα, παρουσιάστηκε ως μέλος της Μιλανέζικης αριστοκρατικής οικογένειας των Ολντράτι (Oldrati). Ο Πιετρο αλλά και η οικογένεια είχαν διάφορα ακίνητα στο χωριό στο Λενιάνο, πιθανώς ο δεσμός μεταξύ τους γεννήθηκε από την εσφαλμένη ερμηνεία ενός εγγράφου της 23ης Οκτωβρίου 789 που αναφέρει τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας μεταξύ του αρχιεπισκόπου και του διακόνου Φορτε της μονής του Αγίου Αμβροσίου, ακίνητο που βρισκόταν στο Λενιανέλλο[2].

Εξελέγη επίσκοπος τον Ιούλιο του 784, η εκλογή του διασώζεται με αρκετά καθορισμένες λεπτομέρειες χάρη σε ένα έγγραφο της εποχής (το πρώτο βέβαιο σχετικά με την εκλογή επισκόπου στο Μιλάνο), όπου ο ενθρονισμός του εγκρίθηκε από τους Πιπίνο, Καρλομάγνο και Βενέδικτο, ηγούμενος της βασιλικής του Αγίου Αμβροσίου. Κατά πάσα πιθανότητα, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της εκλογής του, ο Πέτρος Α΄ πρέπει να ήταν φράγκικης καταγωγής ή οπωσδήποτε οικογένειας σε πολύ στενές σχέσεις με την Καρολίγγεια αυλή, δεδομένου ότι ο σκοπός αυτού του οίκου ήταν να τοποθετήσει τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του επισκόπων στα επισκοπικά έδρανα με απώτατη εμπιστοσύνη. Ο Πέτρος απολάμβανε αυτή την εμπιστοσύνη με το να τιμήθηκε από τη Λούιτγκαρντ, σύζυγο του Καρλομάγνου, στις 4 Ιουνίου 800 με ένα ασημένιο μπολ και λεπτοκεντημένο ύφασμα.

Ο Πέτρος πέθανε στο Μιλάνο στις 15 Μαΐου 801 και θάφτηκε στη βασιλική του Αγίου Αμβροσίου, κοντά στον βωμό του Αγίου Ανδρέα[3], που δεν υπάρχει πλέον[4].

Προκάτοχος
Τομάσο
Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου
784-801
Διάδοχος
Οδελπέρτος


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Arcivescovi di Milano
  2. Autori vari, p. 17.
  3. si trovava nel sito in cui ora si apre la salita per la sagrestia dei canonici
  4. Giulini, Memorie, vol. I, p. 69

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Autori vari, Il Palio di Legnano : Sagra del Carroccio e Palio delle Contrade nella storia e nella vita della città, Banca di Legnano, 2015, SBN IT\ICCU\TO0\1145476.
  • Dizionario di erudizione storico-ecclesiastica da San Pietro sino ai nostri giorni di Gaetano Moroni, 1879, Venezia, Tip. Emiliana
  • Dizionario Biografico degli Italiani di Alberto Maria Ghisalberti, Massimiliano Pavan, Istituto della Enciclopedia italiana - 1960, Milano
  • Giorgio Giulini, Memorie spettanti alla storia, al governo e alla descrizione della città e campagna di Milano ne' secoli bassi, Milano, vol. I, 1854.