Ορμιδοβόλος συσκευή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ορμιδοβόλος συσκευή είναι ειδική συσκευή ανάγκης με την οποία είναι εφοδιασμένα τα πλοία, όλα τα ποντοπόρα πλοία, λιμενικές αρχές, ναυαγοσωστικά πλοία, περιπολικά, πυροσβεστικά, σχεδόν όλα τα πολεμικά αλλά και κάθε παράκτιος σταθμός που δημιουργείται εκτάκτως για παροχή βοήθειας σε πλοίο.

Παλαιότερα η συσκευή αυτή έμοιαζε με μικρό όλμο ή μεγάλο τυφέκιο, ικανή να εκτοξεύσει μικρό βλήμα, (Ορμίδιο, από τα Αρχαία Ελληνικά), στο πίσω μέρος του οποίου ήταν προσδεδεμένο λεπτό σχοινί (αγγλ. Heaving line), με επαρκή ακρίβεια σε απόσταση τουλάχιστον 230 μ. (250 υάρδων). Η συσκευή αυτή έφερε 4 βλήματα (= Ορμίδια), 4 λεπτά σχοινιά μεγέθους συνήθως ½ ίντσας. και 4 καψούλια. Όλα τα παραπάνω μέρη φέρονταν συσκευασμένα σε υδατοστεγές κιβώτιο αρκετά όμως δύσχρηστο στη μεταφορά.

Από τη 10ετία όμως του 1980 άρχισε ο εφοδιασμός των πλοίων με νεότερη φορητή αυτόνομη τέτοια κυλινδρική συσκευή «μιας χρήσεως» μήκους περίπου 40 εκ. και διαμέτρου 25 εκ. που φέρει στο πάνω μέρος ακίδα σκόπευσης και στο κάτω σκανδάλη, καθώς και έντυπες σ΄ αυτή οδηγίες χρήσης. Το βλήμα των νεότερων αυτών συσκευών είναι χάλκινο προς αποφυγή δημιουργίας σπινθήρα σε πτώση του επί πετρελαιοφόρου ή υγραεριοφόρου πλοίου.

Ο κύλινδρος περιέχει το σχοινίον, προσεκτικά τυλιγμένο ώστε να μπορεί να ξετυλίγεται μαζί με το ορμίδιο, στο οποίον είναι δεμένο. Στο κέντρο του κυλίνδρου υπάρχει σωλήνα. που περιέχει το ορμίδιο και το καψύλιο. Το Ορμίδιο εμπεριέχει και το προωθητικό υλικό (μπαρούτι) Κάθε πλοίο υποχρεούται να έχει σετ, δηλαδή, τέσσερες πλήρεις Ορμιδοβόλες συσκευές, τουλάχιστον.

Αν και οι σύγχρονες συσκευές περιέχουν σχοινιά εξαιρετικής αντοχής, τα σχοινιά αυτά πρέπει να είναι αρκετά ισχυρά για να μπορούν να ευκολύνουν την μεταφορά μεγαλυτέρων σχοινιών, ασφαλέστερων για την μεταφορά ανθρώπων ή αντικειμένων.

Η χρήση αυτής της συσκευής γίνεται πάντα από την υπήνεμη πλευρά του πλοίου που προσφέρει βοήθεια ή από τη ξηρά με τον άνεμο ακριβώς πίσω και ποτέ «κόντρα». Έτσι η συνήθης εκτροπή που μπορεί να σημειωθεί είναι της τάξεως του 10% της απόστασης εκτόξευσης.

Οι συσκευές αυτές έχουν περιορισμένο χρόνο που ισχύουν, αποτελούν μέρος των σωστικών μέσων του πλοίου και αναφέρονται στα πιστοποιητικά ασφαλείας και εξαρτισμού που εκδίδουν οι Νηογνώμονες.