Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. (παρακανόε)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Για τα υπόλοιπα αθλητικά τμήματα του συλλόγου, δείτε: Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς.

Ενεργά τμήματα του Ολυμπιακού
Ποδόσφαιρο Μπάσκετ Ανδρών Μπάσκετ Γυναικών
Βόλεϊ Ανδρών Βόλεϊ Γυναικών Πόλο Ανδρών
Πόλο Γυναικών Κολύμβηση Στίβος
Πινγκ πονγκ Ιστιοπλοΐα Κανόε καγιάκ
Κωπηλασία Πυγμαχία Κικ μπόξινγκ
Ταεκβοντό Ξιφασκία Μπιτς βόλεϊ
Χάντμπολ Ολυμπιακός Β' (ποδόσφαιρο) Ολυμπιακός Β' (Αναπτυξιακή Ομάδα)

Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός φιλοξένησε στα ναυταθλητικά του τμήματα και αυτό του παρακανόε.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παρακανόε αποτελεί έναν κλάδο του κανόε καγιάκ, ειδικά προσαρμοσμένο για αθλητές με κινητικά προβλήματα. Οι τρεις κατηγορίες του για άνδρες και γυναίκες περιλαμβάνουν αθλητές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τμήμα των χεριών, του κορμού και των ποδιών (Legs- Trunk- Arms, LTA), αθλητές που χρησιμοποιούν το άνω τμήμα του κορμού και των ποδιών (Trunk- Αrms TA) και αθλητές που χρησιμοποιούν ώμους και χέρια (Arms only Α). Σε συνάντηση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής στην Κουανγκτσόου της Κίνας το 2010, αποφασίστηκε η ένταξη του αθλήματος για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016[1].

Το παρακανόε στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα το άθλημα βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα παρακανόε διοργανώθηκε από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά το 2015. Οι αθλητές ανάλογα με τις δυνατότητες κινητικότητάς τους, ταξινομήθηκαν βάσει διεθνών προτύπων.

Παρακανόε και Ολυμπιακός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Θανάσης Γιαννόπουλος δημιούργησε ομάδα Παρακανόε και ο έφορος ναυταθλητικών τμημάτων του Ολυμπιακού Τάσος Βουγίδης στήριξε την προσπάθεια ώστε η ομάδα να ενταχθεί στον Ολυμπιακό Πειραιώς.[2] Το 2014, η αγωνιστική ομάδα, φορώντας φανέλες του Ολυμπιακού, συμμετείχε επίσημα για πρώτη φορά στην ιστορία της σε αγώνες παρακανόε που διεξήχθησαν στη Χαλκίδα με πέντε αθλητές.[3][2][4] Ωστόσο, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει ένταξή του Ολυμπιακού στην αρμόδια Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, οπότε ο Ολυμπιακός δεν υπάρχει στο μητρώο σωματείων,[5] και παρείχε τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του σε αθλητές άλλων σωματείων, όπως η Νίκη, ο Τριπτόλεμος και ο Ηρόδικος.[2][6][7] Τον Μάιο του 2015, 7 αθλητές και αθλήτριες του παρακανόε του Ολυμπιακού, αγωνίστηκαν ως μέλη άλλων σωματείων στον 5ο διεθνή διασυλλογικό αγώνα canoe-kayak ήρεμων νερών, στα Μέθανα.[8] Λίγες ημέρες αργότερα, 4 αθλητές και αθλήτριες αγωνίστηκαν στην πρώτη φάση των αγώνων kayak greece, στον Πόρο.[7]

Η πιο καλή στιγμή στην πορεία της ομάδας ήταν όταν η αθλήτρια Πρελορέντζου Ελένη έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τις Ιταλίας τον Αύγουστο του 2015,[2] αν και αναφέρεται ως αθλήτρια της Ε.Α.Σ.Π.Δ. «ΝΙΚΗ» VICTOR ARTAN.[9]

Το τμήμα παρακανόε πλέον δεν αναφέρεται στα ενεργά τμήματα του Ο.Σ.Φ.Π.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Paralympic Games». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Θανάσης Γιαννόπουλος: Η υπόθεση του Paracanoe είναι κάπως περίπλοκη». Πόρος για άτομα με ειδικές ανάγκες. 12 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2022. 
  3. Ολυμπιακός - PARA CANOE, 2 Δεκεμβρίου 2014, https://www.youtube.com/watch?v=kECe5KAOuzU, ανακτήθηκε στις 2022-04-28 
  4. «Ολυμπιακός και Paracanoe». olympiacossfp | Ολυμπιακός ΣΦΠ. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022. 
  5. «ΣΩΜΑΤΕΙΑ». eaom-amea.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022. 
  6. «Με την υποστήριξη του Ολυμπιακού!». ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Olympiacos.org. 20 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022. 
  7. 7,0 7,1 «Ολοκληρώθηκε η Α' φάση στον Πόρο». ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Olympiacos.org. 12 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022. 
  8. «Θετική παρουσία στον 5ο Διεθνή Διασυλλογικό αγώνα!». olympiacossfp | Ολυμπιακός ΣΦΠ. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022. 
  9. «Eleni PRELORENTZOU». ICF - Planet Canoe (στα Αγγλικά). 28 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2022. 
  10. «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». olympiacossfp | Ολυμπιακός ΣΦΠ. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]