Οι ασυγχώρητοι (ταινία, 1960)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι ασυγχώρητοι
The Unforgiven
ΣκηνοθεσίαΤζον Χιούστον[1][2][3]
ΠαραγωγήΤζέιμς Χιλ
ΣενάριοΜπεν Μάντοου
ΠρωταγωνιστέςΜπαρτ Λάνκαστερ[2][4][3], Όντρεϊ Χέπμπορν[2][4][5], Όντι Μέρφι[2][4][5], Τσαρλς Μπίκφορντ[2][4][5], Λίλιαν Γκις[2][4][5], Τζον Σάξον[2][4][5], Τζόζεφ Γουάιζμαν[2][4][5], Κάρλος Ρίβας[4], Άλμπερτ Σάλμι[2][4][5], Νταγκ ΜακΚλουρ[2][4][5], Κάρλος Ρίβας[4] και Τζουν Γουόκερ[2][4][5]
ΜουσικήΝτιμίτρι Τιόμκιν
ΦωτογραφίαΦραντς Πλάνερ
ΜοντάζΡάσελ Λόιντ
Εταιρεία παραγωγήςHecht-Hill-Lancaster Productions
ΔιανομήUnited Artists, Netflix και Vudu
Πρώτη προβολή1960
Διάρκεια125 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Οι ασυγχώρητοι είναι μια αμερικανική ταινία γουέστερν του 1960 σε σκηνοθεσία Τζον Χιούστον με πρωταγωνιστές τους Μπαρτ Λάνκαστερ και Όντρεϊ Χέπμπορν. Στην ταινία, που είναι γυρισμένη στο Ντουράνγκο του Μεξικού, συμμετέχουν οι Όντι Μέρφι, Τσαρλς Μπίκφορντ, Λίλιαν Γκις, Τζον Σάξον και άλλοι. Η ιστορία βασίζεται σε ένα μυθιστόρημα του 1957 του Άλαν Λε Μέι. Ασυνήθιστη για την εποχή της, η ταινία αναδεικνύει το θέμα του ρατσισμού εναντίον των αυτοχθόνων Αμερικανών στην Άγρια Δύση. Η ταινία είναι επίσης γνωστή για τα παρασκηνιακά της προβλήματα. Ο Χιούστον έλεγε συχνά ότι αυτή ήταν η λιγότερο ικανοποιητική ταινία του. 

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ζάκαρι είναι μια ακμάζουσα και σεβαστή οικογένεια στα σύνορα του Τέξας. Ο πατέρας Γουίλ Ζάκαρι σκοτώθηκε από τους Ινδιάνους Καϊόβα, αφήνοντας τον μεγαλύτερο γιο του Μπεν (Μπαρτ Λάνκαστερ) επικεφαλής της οικογένειας. Ο Μπεν και η μητέρα του Ματίλντα (Λίλιαν Γκις) είναι πολύ προστατευτικοί απέναντι στη Ρέιτσελ (Όντρεϊ Χέπμπορν), η οποία υιοθετήθηκε ως βρέφος και είναι λατρεμένη από όλη την οικογένεια. Η οικογένεια υποστηρίζεται από τον γείτονά τους και τον επιχειρηματικό εταίρο του Μπεν, Ζεμπ Ρόλινς (Τσαρλς Μπίκφορντ). Ο ντροπαλός γιος του Ζεμπ, Τσάρλι (Άλμπερτ Σάλμι) θέλει να παντρευτεί τη Ρέιτσελ, κάτι που ανησυχεί τον Μπεν.

Κατά τη διάρκεια προετοιμασιών για μια διαδρομή με τα βόδια στη Ουίτσιτα του Κάνσας, η οικογένεια αναστατώνεται από την εμφάνιση του Έιμπ Κέλσι (Τζόζεφ Γουάιζμαν), ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ρέιτσελ έχει ινδιάνικη καταγωγή. Πιστεύοντας ότι αυτό είναι ψέμα, ο Μπεν και ο Κας έρχονται σε ένοπλη αντιπαράθεση με τον Κέλσι, σκοτώνοντας το άλογό του, αλλά εκείνος κλέβει τον αγαπημένο λευκό επιβήτορα της Ρέιτσελ. Αργότερα, μια ομάδα Καϊόβα εμφανίζεται και προσφέρει στον Μπεν άλογα με αντάλλαγμα την παράδοση της Ρέιτσελ. Ο αρχηγός της φυλής ισχυρίζεται ότι είναι αδελφή του και ότι του το είπε ένας λευκός γέρος.

Αμέσως μετά, ο Τσάρλι – στον οποίο ο Μπεν αποφάσισε να δώσει την άδεια να φλερτάρει τη Ρέιτσελ – σκοτώνεται από τους Καϊόβα. Μέσα στη θλίψη της, η μητέρα του Τσάρλι κατηγορεί τη Ρέιτσελ. Ο Μπεν ψάχνει με τους κτηνοτρόφους τον Κέλσι και τον φέρνουν πίσω στο ράντσο του για να τον κρεμάσουν ως αλογοκλέφτη.

Με μια θηλιά γύρω από το λαιμό του, ο Κέλσι λέει στους συγκεντρωμένους κτηνοτρόφους ότι, σε μια επιδρομή αντίποινων εναντίον των Καϊόβα με τον Γουίλ Ζάκαρι, βρήκε ένα κοριτσάκι και ήταν έτοιμο να το σκοτώσει όταν ο Γουίλ παρενέβη και πήρε το μωρό ως δικό του. Ο Κέλσι ισχυρίζεται ότι ο δικός του γιος συνελήφθη από τους Καϊόβα και του ζητήθηκαν λύτρα για την επιστροφή της Ρέιτσελ, αλλά ο Γουίλ αρνήθηκε. Ο Μπεν επεμβαίνει και λέει στην ομάδα την ιστορία που ξέρει, ότι ο γιος του Κέλσι σκοτώθηκε πράγματι στις μάχες και ότι ο Κέλσι επινόησε την ιστορία και τους ακολούθησε από πόλη σε πόλη, δηλητηριάζοντας τα μυαλά των ανθρώπων όπου κι αν πήγαινε.

Η Ματίλντα, έξαλλη από τις κατηγορίες του Κέλσι, χτυπά το άλογο στο οποίο κάθεται ο Κέλσι κι εκείνο κινείται ανεξέλεγκτα σκοτώνοντάς τον. Παρά τις διαμαρτυρίες ότι ο Κέλσι ήταν παράφρων, οι ενέργειές της πείθουν τον Ζεμπ ότι ο Κέλσι έλεγε την αλήθεια, και λέει στον Μπεν να δώσει τη Ρέιτσελ στους Καϊόβα, για να μη χαλάσει η συνεργασία τους. Ο Μπεν αρνείται, και όλοι οι κτηνοτρόφοι γυρίζουν την πλάτη τους στους Ζάκαρι.

Πίσω στο σπίτι τους, η Ματίλντα παραδέχεται στην οικογένειά της ότι ο Γουίλ πήρε το μωρό Καϊόβα και το έφερε στο σπίτι για να αντικαταστήσει μια μικρή κόρη που μόλις είχαν χάσει. Ο Κας, μη μπορώντας να δεχτεί μια Ινδιάνα ως αδελφή του, εγκαταλείπει την οικογένεια και περνά τη νύχτα με την Τζόρτζια Ρόλινς. Οι Καϊόβα επιστρέφουν δυναμικά στο ράντσο Ζάκαρι, απαιτώντας τη Ρέιτσελ, η οποία προσπαθεί να σώσει την οικογένειά της πηγαίνοντας με τους Καϊόβα. Για να τη σταματήσει, ο Μπεν παραβιάζει σκόπιμα την εκεχειρία διατάζοντας τον Άντι να σκοτώσει έναν Καϊόβα, κάτι που προκαλεί αιματηρή σύγκρουση. Αντιμέτωπος με τον θάνατο, ο Μπεν εκφράζει την επιθυμία να παντρευτεί τη Ρέιτσελ εάν επιβιώσουν. Σε ένα διάλειμμα από τις μάχες, οι Καϊόβα που στρατοπέδευσαν εκεί κοντά παίζουν μουσική με τα παραδοσιακά τους όργανα, ενώ οι Ζάκαρι παίζουν μια σύνθεση Μότσαρτ στο πιάνο τους. Ωστόσο, οι αναβάτες των Καϊόβα επιτίθενται και καταστρέφουν το πιάνο, ξαναρχίζοντας τη μάχη.

Όταν οι Καϊόβα πολιορκούν το σπίτι, η οικογένεια του βάζει φωτιά και βρίσκει καταφύγιο στο κελάρι. Η Ματίλντα, την οποία νωρίτερα είχαν πυροβολήσει, υποκύπτει στα τραύματά της και πεθαίνει. Σχεδόν χωρίς πυρομαχικά, ο Μπεν αγκαλιάζει τον Άντι και τη Ρέιτσελ, ενώ αυτός και η Ρέιτσελ φιλιούνται με πάθος. Τότε, ο κας, μετανοημένος, επιστρέφει και ανατρέπει την κατάσταση πολεμώντας τους εναπομείναντες Καϊόβα. Η Ρέιτσελ, προστατεύοντας τον τραυματισμένο Άντι, έρχεται αντιμέτωπη με τον αρχηγό της φυλής, που μπαίνει στο σπίτι. Μετά από μια στιγμή έντασης, τον πυροβολεί και τον σκοτώνει. Ενώ η υπόλοιπη φυλή έχει φύγει, η Ρέιτσελ και τα αδέρφια της βγαίνουν μαζί από το σπίτι και παρακολουθούν ένα κοπάδι χήνες να πετάει στον ουρανό.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπαρτ Λάνκαστερ ως Μπεν Ζάκαρι
  • Όντρεϊ Χέπμπορν ως Ρέιτσελ Ζάκαρι
  • Όντι Μέρφι ως Κας Ζάκαρι
  • Τζον Σάξον ψς Τζόνι Πόρτουγκαλ
  • Τσαρλς Μπίκφορντ ως Ζεμπ Ρόλινς
  • Λίλιαν Γκις ως Ματίλντα Ζάκαρι
  • Άλμπερ Σάλμι ως Τσάλι Ρόλινς
  • Τζόζεφ Γουάιζμαν ως Έιμπ Κέλσεϊ
  • Τζουν Γουόκερ ως Χάγκαρ Ρόλινς
  • Κιπ Χάμιλτον ως Τζορτζ Ρόλινς

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφία των Μπαρτ Λάνκαστερ και Όντρεϊ Χέπμπορν από τα γυρίσματα.

Οι ασυγχώρητοι ήταν η τελευταία παραγωγή της Hecht-Hill-Lancaster (HHL). Είχε προβλεπόμενο προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος εκτοξεύθηκε στα 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο αρχικός σεναριογράφος Τζέι Πι Μίλερ αντικαταστάθηκε από τον Μπεν Μάντοου, ο αρχικός σκηνοθέτης Ντέλμπερτ Μαν αντικαταστάθηκε από τον Τζον Χιούστον και τα σχέδια να παίξει ο Ρίτσαρντ Μπάρτον τον τον ρόλο που τελικά πήγε στον Όντι Μέρφι χάλασαν όταν ο Μπάρτον ζήτησε ίση αμοιβή με τον Μπαρτ Λάνκαστερ, κάτι που ο Λάνκαστερ αρνήθηκε. [6]

Η παραγωγή διακόπηκε αρκετούς μήνες το 1959 αφού η Όντρεϊ Χέπμπορν έσπασε τη μέση της πέφτοντας από το άλογο στις πρόβες. Αν και τελικά ανάρρωσε, το ατύχημα θεωρείται ότι οδήγησε στην αποβολή του εμβρύου της Χέπμπορν. Σύμφωνα με αρκετές βιογραφίες της Χέπμπορν, κατηγορούσε τον εαυτό της για το ατύχημα και αποκήρυξε την ταινία, αν και την ολοκλήρωσε όταν έγινε αρκετά καλά για να επιστρέψει στη δουλειά. Η Χέπμπορν εγκατέλειψε την υποκριτική τον επόμενο χρόνο για να γεννήσει ένα άλλο παιδί, επιστρέφοντας στην οθόνη με το Πρόγευμα στο Τίφανις το 1961. [7]

Ο Χιούστον πάλεψε με την HHL, την εταιρεία παραγωγής που χρηματοδοτούσε την ταινία, επειδή η HHL ήθελε μια πιο εμπορική και λιγότερο αμφιλεγόμενη ταινία, ενώ ο Χιούστον ήθελε να κάνει μια δήλωση για τον ρατσισμό στην Αμερική. [8] Το αποτέλεσμα ήταν ότι καμία πλευρά δεν πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε. [9]

Ο κινηματογραφιστής της επιλογής του Χιούστον, Όσβαλντ Μόρις, δεν ήταν διαθέσιμος, με αποτέλεσμα ο Χιούστον να μην μιλάει με τον Μόρις για αρκετά χρόνια. [10]

Ο Τζον Σάξον είχε υπογράψει συμφωνητικό τριών ταινιών με την HHL. Σκηνές με τον Σάξον κόπηκαν χωρίς τη συγκατάθεση του σκηνοθέτη. [11]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στάνλεϊ Κάουφμαν του περιοδικού The New Republic περιέγραψε την ταινία ως «γελοία». [12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0054428/. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 www.cinematografo.it/cinedatabase/film/gli-inesorabili/8793/. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 www.filmaffinity.com/en/film256380.html. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 4,11 www.imdb.com/title/tt0054428/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 5,8 www.ofdb.de/film/20501,Denen-man-nicht-vergibt. Ανακτήθηκε στις 11  Απριλίου 2016.
  6. pp. 151–152 Larkins, Bob & Magers, Boyd The Films of Audie Murphy McFarland, August 19, 2009
  7. "The Unforgiven (1960):Genesis" Retrieved June 9, 2015
  8. Schwartz, Dennis (18 Ιανουαρίου 2005). «Ozu's World Movie Reviews – The Unforgiven». sover.net. 
  9. Schmidt, Rob (14 Ιουνίου 2007). «Review of The Unforgiven». bluecorncomics.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2007. 
  10. Field, Matthew, "Goodbye Mr. Morris" in Cinema Retro Vol. 10, Issue 30.
  11. Gerald Pratley, The Cinema of John Huston, A.S. Barnes, 1977, Page 124
  12. Kaufmann, Stanley (1968). A world on Film. Delta Books. σελ. 147. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]