Οθωμανικό Πραξικόπημα του 1913

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οθωμανικό Πραξικόπημα του 1913
Πανηγυρισμός φίλων του πραξικοπήματος μετά την κατάληψη της κυβέρνησης
Χρονολογία23 Ιανουαρίου 1913
ΤόποςΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΑποτέλεσμαΝίκη των Πραξικοπηματιών
Αντιμαχόμενοι
Μέλη της Ένωσης και της Προόδου
Υποστήριξη
Γερμανική Αυτοκρατορία

Το Οθωμανικό πραξικόπημα της 9/23 Ιανουαρίου 1913, γνωστό και ως Επιδρομή στην Υψηλή Πύλη (Τουρκικό: Bâb-ı Âlı Baskını), ήταν πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από μέλη του Κομιτάτου της Ένωσης και της Προόδου, δηλ. της πολιτικής οργάνωσης του εθνικιστικού κινήματος των Νεότουρκων. Το κίνημα ήταν μια αντίδραση των Νεότουρκων, που είχαν παραμεριστεί από την συντηρητική παράταξη, κατόπιν των διαδοχικών ηττών που υπέστη η Οθωμανική Αυτοκρατορία στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο Υπουργός Ναυτικών Ναζίμ Πασάς, ο οποίος επιχείρησε να αντιταχθεί στους κινηματίες που εισέβαλαν στο κυβερνητικό μέγαρο, δολοφονήθηκε και ο Μεγάλος Βεζίρης Κιαμίλ Πασάς[1], αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Μετά το πραξικόπημα, η κυβέρνηση έπεσε στα χέρια της Επιτροπής της Ένωσης και της Προόδου, τώρα υπό την ηγεσία της τριανδρίας Εμβέρ Πασάς-Ταλαάτ Πασάς-Τζεμάλ Πασάς, γνωστών ως οι "Τρεις Πασάδες", που το 1914 θα οδηγούσαν την Αυτοκρατορία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας, ενώ στη θέση του πρωθυπουργού διορίσθηκε την επόμενη κιόλας μέρα από το πραξικόπημα (10 Ιανουαρίου 1913) ο Σεβκέτ Πασάς (1856 - 29 Μαΐου 1913), παλαιότερα επικεφαλής του Τουρκικού Γ' Σ.Σ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τίτος Ι. Αθανασιάδης, "Η Δολοφονία των Βεζίρηδων Ναζίμ και Σεβκέτ Πασά το 1913", στο μηνιαίο περιοδικό Ιστορία Εικονογραφημένη, #627 (Σεπτέμβριος 2020, σελ. 41, 44