Ξεναγόρας της Αλικαρνασσού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξεναγόρας της Αλικαρνασσού
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός

Ο Ξεναγόρας, γιος του Πραξιλάου, ήταν Κάρας που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως διοικητής και συνάδερφος του Μασίστη, γιου του Δαρείου Α'. Ο Ξεναγόρας παρενέβη κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ του Μασίστη και του Αρταύντη, αποτρέποντας τον Αρταύντη να σκοτώσει τον Μασίστη. Τότε, ο Ξεναγόρας κέρδισε την εύνοια του Ξέρξη, βασιλέα της Περσίας και αδερφού του Μασίστη, ο οποίος τον όρισε βασιλέα της Κιλικίας.[1] Ωστόσο, μεταγενέστεροι μελετητές δηλώνουν πως η Κιλικία δεν ήταν σατραπεία της Περσικής Αυτοκρατορίας και πως κυβερνιόταν από τον οίκο του Συέννεση, οπότε ο Ξεναγόρας ήταν υπόλογος στον ντόπιο βασιλέα[2][3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ηρόδοτος, Ιστορίαι, Βιβλίο Καλλιόπη, σημ. 107
  2. Herodotus (1897). James Grant, Arthur, επιμ. Herodotus: The Text of Canon Rawlinson's Translation, with the Notes Abridged (στα Αγγλικά). 2. Μτφρ. Rawlinson, George. J. Murray. σελ. 330. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2015. 
  3. Briant, Pierre (2002). From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire (στα Αγγλικά). Eisenbrauns. σελίδες 559–560. ISBN 9781575061207. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2015.