Νύσσα της Καππαδοκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Νύσα της Καππαδοκίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος2ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑριαράθης Ε΄ της Καππαδοκίας
ΤέκναΑριαράθης ΣΤ΄ της Καππαδοκίας
ΓονείςΦαρνάκης Α' του Πόντου και Νύσσα του Πόντου
ΑδέλφιαMιθριδάτης Ε΄ Eυεργέτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας

H Νύσ(σ)α Β΄ (άκμασε δεκαετία τού 150-126 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Μιθριδατιδών ήταν πριγκίπισσα τού Πόντου και έγινε, με τον γάμο της, βασίλισσα της Καππαδοκίας. Είναι γνωστή και ως Λαοδίκη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Φαρνάκη Α΄ τού Πόντου και της Νύσσας Α΄, κόρης τού Αντιόχου διαδόχου των Σελευκιδών. Αδελφός της ήταν ο Μιθριδάτης Ε΄. Η Νύσσα Β΄ είχε το όνομα της μητέρα της, η οποία πιστεύεται, ότι απεβίωσε κατά τη γέννηση τού γιού της. Η Νύσσα Β΄ γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόντο.

Κάποια στιγμή μετά το 160, παντρεύτηκε τον Αριαράθη Ε΄ της Καππαδοκίας. Ήταν μακρινοί συγγενείς, καθώς είχαν προγόνους από του Σελευκίδες και τους Πάρθους μονάρχες. Έτσι η Νύσσα έγινε βασίλισσα της Καππαδοκίας.

O σύζυγος της Νύσσας Β΄, ο Αριαράθης Ε΄ σε νόμισμα. Στην άλλη πλευρά η Αθηνά όρθια, κρατά Νίκη και ασπίδα. Επιγραφή: ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΡΙΑΡΑΘΟΥ ΕΥΣΕΒΟΥΣ έτος Λ΄ = 30 = 133 π.Χ..

Οι δύο τους ελκύστηκαν από τον πολιτισμό της Αθήνας. Δώρισαν στην Αθήνα ή έκαναν χάρη στην πόλη: τιμήθηκαν ως προστάτες από τους τεχνίτες τού Διονύσου στην Αθήνα. Η συντεχνία ψήφισε μία απόφαση προς τιμήν τους. Τοποθετήθηκε ένα άγαλμα τού Αριαράθη Ε΄ στο ιερό τους και εορτάστηκαν τα γενέθλια της Νύσσας και τού Αριαράθη Ε΄ ως αναγνώριση των δωρεών τους, που οι καλλιτέχνες έλαβαν.

Το 130 π.Χ. απεβίωσε ο Αριαράθης Ε΄ και η Νύσσα, επιθυμώντας να τον διαδεχθεί, δηλητηρίασε από τους έξι γιους της τους πέντε μεγαλύτερους. Τον βασιλιά διαδέχθηκε ο νεότερος ως Αριαράθης ΣΤ΄, που επειδή ήταν πολύ μικρός, η Νύσσα έγινε αντιβασίλισσα. Η περίοδος της αντιβασιλείας της ήταν εποχή αναταραχών. Το 126 οι πολίτες της Καππαδοκίας, για την ωμότητά της, την τιμώρησαν με εκτέλεση και ο Αριαράθης ΣΤ΄ συνέχισε να κυβερνά μόνος του. Τα εγγόνια της Αριαράθης Ζ΄ και Η΄ ήταν οι τελευταίοι βασιλείς της δυναστείας.

Διασώζονται νομίσματα από την αντιβασιλεία της. Ένα δείχνει τη Νύσσα και τον γιο της στη μία πλευρά, ενώ στην άλλη υπάρχει η Αθηνά όρθια να κρατά Νίκη· επιγραφή ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΡΙΑΡΑΘΟΥ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Αριαράθη Ε΄ της Καππαδοκίας και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cartledge, P. Garnsey, P., E.S. Gruen, E.S., Hellenistic constructs: essays in culture, history and historiography (Hellenistic Culture and Society), University of California Press, 1997; ISBN 978-0520206762
  • Day, j., An economic history of Athens under Roman domination, Literary Licensing, LLC, 2011; ISBN 978-1258131043
  • McGing, B.C., The foreign policy of Mithridates VI Eupator, King of Pontus, BRILL, 1986; ASIN: B01FGJZISI
  • Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, v. 2, page 1216-97 "Archived copy". Archived from the original on 2011-06-04. Retrieved 2011-06-04. [1]