Ντράγκομιρ Γιοβάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντράγκομιρ Γιοβάνοβιτς
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση27  Ιουλίου 1902, Ποζάρεβατς
Θάνατος17  Ιουλίου 1946
Βελιγράδι
ΥπηκοότηταΣερβία
ΣπουδέςΝομική στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Επάγγελμαπολιτικός
ΑξίωμαΔήμαρχος του Βελιγραδίου

Ο Ντράγκομιρ "Ντράγκι" Γιοβάνοβιτς (σερβικά: Драгомир Јовановић) (Ποζάρεβατς 27 Ιουλίου 1902 - Βελιγράδι 17 Ιουλίου 1946), ήταν Σέρβος διευθυντής της αστυνομίας και δήμαρχος Βελιγραδίου στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν πιόνι των στρατευμάτων κατοχής και καταδικάστηκε σαν εγκληματίας πολέμου μετά τον πόλεμο.

Γεννήθηκε στο Ποζάρεβατς το 1902 από τον σέρβο Λούμπομιρ και τη γερμανίδα Βίλμα. Σπούδασε στο Βελιγράδι και προσλήφθηκε σαν αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη. Κατά τη γερμανική κατοχή συνεργάστηκε με τους Γερμανούς αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις όπως αρχηγός της χωροφυλακής σε όλη τη Σερβία, κυβερνητικός επίτροπος, και δήμαρχος του Βελιγραδίου. Κατά τη θητεία του ανάμεσα σε άλλα συνέλαβε ανέκρινε και οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα 1500 σέρβους κομμουνιστές. Μαζί με τους συνεργάτες του υπέβαλε σε βασανιστήρια τους κρατούμενους του με μεθόδους που είχε υιοθετήσει από την Γκεστάπο.

Το 1944 λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση της Σερβίας κατέφυγε στην Αυστρία όπου συνελήφθη από Γάλλους στρατιώτες την 1 Μαΐου 1945. Κρατήθηκε στην Καρλσρούη όπου στις 12 Ιουλίου εκδόθηκε στις Γιουγκοσλαβικές αρχές. Κατά τη διάρκεια της σύλληψής του προσπάθησε να αυτοκτονήσει με κάψουλα που περιείχε δηλητήριο χωρίς να τα καταφέρει.

Το 1946 δικάστηκε για προδοσία και συνεργασία με τον Γερμανικό στρατό κατοχής. Κρίθηκε ένοχος, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 17 Ιουλίου 1946 στο Βελιγράδι.

Προκάτοχος:
Μίλοσαβ Στογιαντίνοβιτς

Δήμαρχος Βελιγραδίου
11 Σεπτεμβρίου 1941 – 3 Οκτωβρίου 1944
Διάδοχος:
Μιχαίλο Ράτκοβιτς

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]