Ντενγκισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ντενγκισμός είναι μια σειρά από πολιτικές και οικονομικές θεωρίες και τακτικές βασισμένες στην σκέψη του Κινέζου κομμουνιστή ηγέτη Ντενγκ Σιαοπίνγκ.

Ιστορικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1976 ο Μάο Τσε-Τουνγκ πέθανε και η εξουσία πέρασε σταδιακά στον Ντένκ Ξιαοπίνγκ από το 1978, ή αλλιώς «τον κρυφό οπαδό του Καπιταλισμού» όπως ο Μάο τον αποκαλούσε. Τον Δεκέμβρη του 1979 ο Ντένγκ, με σύμβουλό τον γνωστό νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κίνα, το οποίο προέβλεπε άνοιγμα των αγορών της Κίνας στον καπιταλιστικό κόσμο με την περίφημη φράση «Δεν έχει σημασία αν ο γάτος είναι μαύρος ή άσπρος, το σημαντικό είναι να πιάνει τα ποντίκια!».

Ο πρώτος λόγος του οικονομικού αυτού ανοίγματος, ήταν για να προσελκύσει επενδυτές η Κίνα εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά μεροκάματα της σε σχέση με αυτά της Δύσης και να αναπτυχθεί τόσο, ώστε να ξεπεράσει την Δύση τόσο σε βιοτικό όσο και σε τεχνολογικό και βιομηχανικό επίπεδο βασισμένη με την Λενινιστική αρχή «Να καλύψουμε την διαφορά με και να ξεπεράσουμε την Αμερική ως την πιο προηγμένη καπιταλιστική χώρα». Ο δεύτερος ήταν η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη των γειτονικών χωρών, κυρίως της Ταϊβάν.

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντεγκισμός θεωρείται τάση ρεβιζιονιστική. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αποδοχή καπιταλιστικών τακτικών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Με την επικρατησή της η σημερινή Κίνα πρόκειται πρακτικά για κράτος αστικό, με κύριο μοχλό του τόσο τα γραφειοκρατικά όσο και ιδιωτικά-καπιταλιστικά συμφέροντα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]