Ντέντο Α΄ του Βέττιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντέντο Α΄ του Βέττιν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Dedo I. von Wettin (Γερμανικά)
Γέννηση950
Θάνατος13  Νοεμβρίου 1009
Τσέρμπικ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΣύζυγοςTietburga von Haldensleben[1]
ΤέκναΘεοδώριχος Β΄ της Κάτω Λουσατίας
ΓονείςΘεοδώριχος Α΄ του Βέττιν και unknown (?)[2]
ΑδέλφιαFrederick I of Wettin
ΟικογένειαΟίκος των Βέττιν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντέντο Α΄ (γερμ.: Dedo I, 960 - 13 Νοεμβρίου 1009) από τον Οίκο των Βέττιν ήταν κόμης του Βέττιν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Θεοδώριχου Α΄ κόμη του Βέττιν και της Γιούττας του Μέρσεμπουργκ.

Ως νέος ο Ντέντο πέρασε την παιδική του ηλικία με τον συγγενή του Ρίκντακ μάργραβο του Μάισσεν, Τσάιτς & Μέρσεμπουργκ, έτσι ήταν κοντινός φίλος με έναν από τους πιο ισχυρούς σε επιρροή ανθρώπους της Ανατολικής Σαξονίας.

Το διάστημα 974-985 αναμείχθηκε με την εξέγερση του Ερρίκου Β΄ των Οθωνιδών εναντίον του εξαδέλφου αυτού Όθωνα Β΄ της Γερμανίας και μετά εναντίον του γιου εκείνου Όθωνα Γ΄ ως το 985, οπότε ο Ερρίκος Β΄ υποτάχθηκε στη Φρανκφούρτη.

Το 976 διοίκησε έναν Βοημικό στρατό, κατέκτησε τη μαρκιωνία του Τσάιτς και έκλεψε το ναό του επισκόπου. Υποτίθεται ότι πήρε την ίδια τη μητέρα του ως αιχμάλωτη στη φυλακή.

Προφανώς είχε καλή σχέση με τον Γκίζελχερ αρχιεπίσκοπο του Μαγδεβούργου, ο οποίος τον βοήθησε να αποκτήσει δικαιώματα κόμη στο βόρειο Χάσεγκαου. Ακόμη ο Ντέντο Α΄ διεκδίκησε με επιτυχία το κάστρο του Τσέρμπιχ για τον εαυτό του και τον αδελφό του Φρειδερίκο.

Τα τελευταία έτη του επισκιάστηκαν από την έριδα με τους κόμητες του Βάλμπεκ. Όταν ο πεθερός του εκτοπίστηκε από μάργραβος του Νόρντμαρκ, ο Ντέντο Α΄ διεκδίκησε το μαργραβάτο, αλλά δόθηκε στον Λοθάριο Α΄, που έγινε μάργραβος του Νόρντμαρκ (983-1003).

Ο Τήτμαρ επίσκοπος του Μέρσεμπουργκ, ανιψός του Λοθαρίου Α΄, αναφέρει στο χρονικό του ότι ο Ντέντο Α΄ αναμείχθηκε στην καταστροφή του κάστρου του Βόλμιρστετ, που ήταν στην κατοχή των κομήτων του Βάλμπεκ. Η διαμάχη του Ντέντο Α΄ συνεχίστηκε με τον γιο του Λοθαρίου Α΄, τον Βέρνερ μάργραβο του Νόρτμαρκ (1003-1009), ο οποίος φόνευσε τον Ντέντο Α΄ το 1009 μαζί με τους υποτελείς του κοντά στον Μόζε, στη συμβολή των ποταμών Τάννγκε και Έλμπε.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πριν το 985 την Τήτμπουργκα των Χάλντενσλεμπεν, κόρη του Ντήτριχ μαργράβου του Νόρτμαρκ και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hermann Grote "Stammtafeln Europäische Herrscher- und Fürstanhäuser" Leipzig 1877, reprint Verlag-Leipzig, ISBN 3-8262-0710-6.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p891.htm#i8909. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.