Ντάιτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντάιτι
Χάρτης
Ύψος1.613 μέτρα
ΟροσειράΌρη Σκεντέρμπεη
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΑλβανία

Το Ντάιτι (αλβανικά: Mali i Dajtit‎‎) με υψόμετρο 1.613 πάνω από την στάθμη της θάλασσας, είναι βουνό και εθνικό πάρκο κοντά στα Τίρανα της Αλβανίας. Το Ντάιτι ανήκει στην οροσειρά Σκεντέρμπεη. Το χειμώνα το βουνό είναι συχνά καλυμμένο από χιόνι και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους κατοίκους των Τιράνων που σπάνια βλέπει χιόνι. Οι πλαγιές του έχουν δάση από πεύκα, δρύες και οξιές, ενώ το εσωτερικό του περιλαμβάνει φαράγγια, καταρράκτες, σπηλιές, λίμνη και αρχαίο κάστρο.

Προστατευόμενη περιοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ντάιτι ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1966 και έχει έκταση 29.384 εκταρίων από το 2006.[1] Η περιοχή βρίσκεται υπό κοινή δικαιοδοσία μεταξύ της Αλβανικής Υπηρεσίας Προστατευόμενων Περιοχών (AKZM) και της Υπηρεσίας Πάρκων και Αναψυχής του Δήμου Τιράνων (APR). Από το 2017 λειτουργεί νέο κέντρο ενημέρωσης για το πάρκο.[2]

Από τον Ιούνιο του 2005, πεζοπόροι και επισκέπτες του βουνού μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αυστριακής κατασκευής τελεφερίκ από τα ανατολικά προάστια των Τιράνων έως το Φούσα ε Ντάιτιτ (Πεδιάδα του Ντάιτι) σε υψόμετρο 1.050 μ..[3] Στην κορυφή του Ντάιτι υπάρχουν αρκετοί πομποί ραδιοφώνου και τηλεόρασης.

Πρόσφατα έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή ίχνη προϊστορικών οικισμών και οχυρώσεων από μεταγενέστερες περιόδους.

Περιβαλλοντικά ζητήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα σημαντικό ζήτημα για το βουνό είναι η διαχείριση των απορριμάτων των επισκεπτών. Ακόμη ένα πρόβλημα που έχει εμφανιστεί είναι η αποδάσωση.[4] Προβλήματα εμφανίζονται επίσης από τη ρύπανση των υδάτων της λίμνης και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα διερχόμενα οχήματα.

Φωτογραφικό υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2019. 
  2. Vata, Ilir (25 Μαρτίου 2019). «Inaugurohet qendra e re e vizitorëve në Parkun Kombëtar të Dajtit | Agjencia Telegrafike Shqiptare». ata.gov.al (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  3. «Dajti Ekspres». Dajti Ekspres. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019. 
  4. «Zjarret në Dajt». Gazeta Shqip (στα Αλβανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2019.