Νουτοπία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με την ονομασία Νουτόπια ή Νουτοπία φέρεται μια ιδεατή (φανταστική) χώρα που συνέλαβαν και δημιούργησαν στα πλαίσια του ειρηνικού τους, αντιπολεμικού, κινήματος ο τραγουδιστής Τζον Λένον, του άλλοτε συγκροτήματος των Μπιτλς και η σύζυγός του Γιόκο Όνο.

Ηχογραφώντας το Give Peace a Chance

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 Απριλίου του 1973, ο Τζων Λένον και η Γιόκο σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στη Νέα Υόρκη έκαναν αναφορά για την ιδεατή αυτή χώρα ως ένα ειρηνικό εγχείρημα. Εικάζεται πως το όλο εγχείρημα ήταν μια σάτιρα στα προβλήματα που δημιουργούσαν οι αρχές για την παραμονή του Λένον στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον προσδιορισμό του ίδιου του Λένον, κατά την επίσημη ανακοίνωσή του, παρουσίασε την Νουτοπία ως μια χώρα (πνευματικό χώρο), βασισμένη στα ιδεώδη που εκφράζονται στους στίχους του τραγουδιού του Imagine.

Στο δίσκο τους "Mind Games" περιέχεται και ο εθνικός ύμνος της ιδεατής αυτής χώρας. Ένα συμβολικό μικρό κομμάτι, μόλις τριών δευτερολέπτων, χωρίς ήχο. Η Νουτοπία είναι μια χώρα (ιδεατός χώρος), βασισμένη στην ηθική και την ελευθερία χωρίς κοσμικούς νόμους αλλά και πέραν αυτών, χωρίς διαβατήρια, χωρίς πολίτες (υπηκόους), χωρίς φόρους, χωρίς γη. Έτσι όλοι όσοι αποδέχονται την ιδεατή αυτή χώρα και επιθυμούν να συμπεριλαμβάνονται ως μέλη της γίνονται ταυτόχρονα "πολίτες - Πρεσβευτές" της Νουτοπίας (της ιδέας της).

Η είσοδος του κτιρίου Dakota όπου δολοφονήθηκε ο Τζων Λένον, στις 8/12/80. Σε αυτό το σπίτι του είχε αναρτήσει ταμπέλα που έγραφε ότι εκεί ήταν η πρεσβεία της χώρας.

Ως σημαία (σύμβολο) της Νουτοπίας ορίσθηκε το "λευκό μαντήλι" ή η "λευκή σημαία" που διεθνώς αποτελεί σύμβολο ανακωχής. Το συγκρότημα των U2 ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα που υποστήριξαν αυτή την ιδεατή χώρα και έγιναν "Πρεσβευτές" της.
Στις συναυλίες τους έκαναν συχνά έπαρση της σημαίας της Νουτοπίας ειδικά όταν τραγουδούσαν πολιτικά πλην όμως αδέσμευτα τραγούδια και συγκεκριμένα το "Sunday Bloody Sunday", ένα τραγούδι το οποίο έχει τον ίδιο τίτλο με ένα τραγούδι του Λένον στο καθαρά πολιτικό του δίσκο με τίτλο "Some Time in New York City".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Γίνε Νουτοπιανός! [1]

2. Η ίδρυση της Νουτοπίας... [2]