Νεσερέκ Καντινεφέντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νεσερέκ Καντινεφέντι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1848
Σότσι
Θάνατος11  Ιουνίου 1876
Κωνσταντινούπολη
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμπντούλ Αζίζ
ΤέκναΜεχμέτ Σεβκέτ Εφέντι
Εμινέ Σουλτάνα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒαλιντέ Σουλτάνα

Η Νεσερέκ Καντινεφέντι (Οθ. Τούρκικα:نشرك قادین) (Τούρκικα: Neşerek Kadınefendi, 1 Απριλίου 1848 - 11 Ιουνίου 1876) ήταν η τέταρτη σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[1]

Ο πλήρης τίτλος ήταν: Devletlu İsmetlu Dördüncü Neşerek Kadın Efendi Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεσερέκ Καντινεφέντι γεννήθηκε την 1 Απριλίου 1848 στο Σότσι, και ήταν κόρη του Ισμαήλ Μπέη Ζέβς-Μπαρακάϊ. Το πραγματικο της όνομα ήταν Νεσρίν Ζέβς-Μπαρακάϊ. Είχε δυο αδελφούς τον Χασάν Μπέη Ζέβς-Μπαρακάϊ και τον Οσμάν Πασά Μπέη Ζέβς-Μπαρακάϊ βοηθό του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.

Το 1868 η Νεσρίν παντρεύτηκε τον Αμπντούλ Αζίζ στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ. Ο γάμος αυτός οφείλεται στις προσπάθειες του πατέρα της Νεσρίν να καθιερώσει πολιτική συμμαχία με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετονομάστηκε σε Νεσερέκ και έλαβε τον τίτλο "Dördüncü Kadınefendi" (τέταρτη γυναίκα). Μεταξύ 1872 και 1874 γέννησε δυο παιδιά, τον Ηγεμόνα Μεχμέτ Σεβκέτ Εφέντι και την Εμινέ Σουλτάν.

Στις 30 Μαΐου 1876 ο σύζυγός της Αμπντούλ Αζίζ εκθρονίστηκε από του υπουργούς του και πέθανε λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Ιουνίου 1876, είτε από δολοφονία είτε από αυτοκτονία.

Η Νεσερέκ Καντινεφέντι πέθανε εφτά μέρες μετά τον σύζυγός της, στις 11 Ιουνίου 1876 σε ηλικία 28 ετών, στο Παλάτι Φεριγιέ. Είναι θαμμένη στο Γενί Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)
  • Yavuz Bahadıroğlu, Resimli Osmanlı Tarihi, Nesil Yayınları (Ottoman History with Illustrations, Nesil Publications), 15th Ed., 2009, ISBN 978-975-269-299-2 (Hardcover)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Neşerek Kadın της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).