Ναός του Ποσειδώνα (Ταίναρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ναός Ταινάριου Ποσειδώνος
Χάρτης
Είδοςαρχαίο ελληνικό ιερό, αρχαιολογική θέση και βωμός
Αρχιτεκτονικήαρχαιοελληνική αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες36°24′6″N 22°29′12″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ανατολικής Μάνης
ΤοποθεσίαΑκρωτήριο Ταίναρο
ΧώραΕλλάδα
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Το ψηφιδωτό δάπεδο του ναού
Άποψη του ναού

Ο Ναός του Ποσειδώνα βρίσκεται στο Ταίναρο, στο άκρο της χερσονήσου της Μάνης. Ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα «Ασφάλειο», τον Ποσειδώνα της Ασφάλειας.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στράβων, ανέφερε τον ναό ως "ιερό άλσος" με κοντινή σπηλιά. Ο γεωγράφος Παυσανίας περιέγραψε τον ναό σαν σπήλαιο με άγαλμα του Ποσειδώνα στην είσοδό του. Στην αρχαιότητα, το σπήλαιο αυτό θεωρούνταν η είσοδος στον Άδη . Όταν η Σπάρτη καταστράφηκε από σεισμό το 464 π.Χ., λέγεται ότι η αιτία, ήταν η εκδίκηση του Ποσειδώνα από τους Σπαρτιάτες έφορους, που σκότωσαν είλωτες που είχαν βρει καταφύγιο στον ιερό ναό. Ο ναός στο Ταίναρο χρονολογείται σε μια εποχή που οι είλωτες ήταν ακόμη ανεξάρτητοι, πριν υποταχθούν στην Σπάρτη.

Μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωγραφική θέση του ιερού ναού.

Ο μύθος λέει ότι ένα δελφίνι διέσωσε τον Ποσειδώνα από βέβαιο πνιγμό και τον μετέφερε στο ναό του Ποσειδώνα στο Ταίναρο. Έτσι, στην είσοδό του βρισκόταν ένα ορειχάλκινο άγαλμα του κιθαρωδού Αρίωνα (γνωστό και ως Ωρίωνα), καθισμένο σε ένα δελφίνι και μια μικρή πηγή. Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος κοιτούσε μέσα της, έβλεπε θάλασσες και πλοία.

Στον ιερό τόπο σήμερα υπάρχει και το εκκλησάκι του Ασωμάτου. H πρώτη εκτίμηση, είναι ότι ο αρχαίος ναός, κατείχε ακριβώς τη θέση της χριστιανικής εκκλησίας. H νέα έρευνα όμως διέψευσε κάτι τέτοιο. Ο ναός του Ποσειδώνα, μάλλον βρισκόταν λίγο πιο πέρα από το εκκλησάκι του Ασωμάτου, για την οικοδόμηση του οποίου χρησιμοποιήθηκαν υλικά από τον ναό. [1] [2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο ναός του Ποσειδώνα». Tainaron Blue. 2 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2022. 
  2. «ΝΑΟΣ ΤΑΙΝΑΡΙΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ | Λακωνία | Πελοπόννησος | Golden Greece». golden-greece.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2022.