Ναμπόρ και Φήλιξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιοι Ναμπόρ και Φήλιξ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος12  Ιουλίου 303
history of Lodi
Eορτασμός αγίου12 Ιουλίου
Πληροφορίες ασχολίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι Ναμπόρ και Φήλιξ ήταν χριστιανοί μάρτυρες που πιστεύεται ότι μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού υπό τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό κατά τον 4ο αιώνα. Ένας τάφος στο Μιλάνο πιστεύεται ότι περιέχει τα λείψανά τους.

Στις απόκρυφες «Πράξεις των Αγίων Ναβώρ και Φήλιξ» (που μιμούνται από τις πράξεις άλλων μαρτύρων (όπως αυτές του Αγίου Φίμου και του Αγίου Ρουστίκου), λέγεται ότι ήταν Ρωμαίοι στρατιώτες από τη Μαυριτανία και υπηρετούσαν υπό τον Μαξιμιανό. καταδικάστηκαν στο Μιλάνο και εκτελέστηκαν με αποκεφαλισμό στη Laus Pompeia (σήμερα Λόντι Βέκιο).

Ένα ζευγάρι αγίων «Ναμπόρ και Φήλιξ» λέγεται επίσης ότι μαρτύρησε στη Νικόπολη της Μικράς Αρμενίας το 320 μ.Χ. μαζί με τους Αγίους Ιανουάριο και Μαρίνο. Μπορεί να είναι διακριτές ή μπορεί να ήταν μια συγχώνευση της ιστορίας των Ιταλών αγίων με το τοπικό ζευγάρι των αγίων Ιανουάριος και Πελαγία που μαρτύρησαν στις 10 Ιουλίου[1][2].

Όταν ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα κατέλαβε το Μιλάνο το 1158, έδωσε μερικά από τα λείψανα των Αγίων Φήλιξ και Ναμπόρ στον Ράιναλντ του Ντάσελ, αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας, ο οποίος τα έφερε στην επισκοπική του έδρα. Τα λείψανα αυτά βρίσκονται σε ένα παρεκκλήσι στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας[3]. Ο άγιοι απεικονίζονται στον "Ναό των Τριών Βασιλέων" του 1181 από τον Νίκολας Βερντέν στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας[4].

Το 1258 τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης που ανεγέρθηκε στη θέση της Βασιλικής Ναμποριάνα. Στις 14-16 Απριλίου 1798, λίγο πριν από την κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, τα λείψανά τους μεταφέρθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Αμβροσίου όπου βρίσκονται σήμερα σε αρχαία σαρκοφάγο στο δεξιό σηκό της Βασιλικής μαζί με τα λείψανα των Ματέρνου και της Αγίας Βαλέριας[5].

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τους Ναμπόρ και Φήλιξ ως μάρτυρες αγίους, εισάγοντάς τους, με την ημερομηνία 12 Ιουλίου, στο Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο, τον επίσημο κατάλογο των αγίων της[6]. Περιλαμβάνονταν επίσης στο γενικό ρωμαϊκό ημερολόγιο πριν από τον 12ο αιώνα[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bunson & al. (2003), "Januarius and Pelagia".
  2. Bunson & al. (2003), "Januarius, Marinus, Nabor, and Felix".
  3. Catholic Culture : Missing Page Redirect Αρχειοθετήθηκε 2006-10-15 στο Wayback Machine.
  4. Rosa Giorgi, "Saints: A Year in Faith and Art" (Harry N. Abrams, Inc., 2006).
  5. Pasini, Cesare (1990). «Materno di Milano, santo (sec. IV)». Dizionario della Chiesa Ambrosiana. 4. Milano: NED, σελ. 2112–2114. ISBN 88-7023-102-X. (in ιταλική)
  6. "Martyrologium Romanum" (Libreria Vaticana 2001 (ISBN 88-209-7210-7))
  7. "Calendarium Romanum" (Libreria Editrice Vaticana, 1969), p. 129