Νέχταν Μόρμπετ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νέχταν Μόρμπετ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Nechtan mac Erip (Σκωτικά Κελτικά)
Γέννηση5ος αιώνας[1]
Θάνατος484
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΑδέλφιαΝτρεστ Α΄ των Πικτών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚατάλογος Βασιλέων των Πικτών (460–484)

Ο Νέχταν Μόρμπετ, βασιλιάς των Πίκτων (456 - 480) ήταν γιος του Ερίπ. Οι βασιλικοί κατάλογοι του δίνουν μια σειρά από επώνυμα όπως Μορμπέτ, Κέλχαμοθ και το Λατινικό "Μάγκνους" (Μέγας), παρέμεινε βασιλιάς 24 χρόνια.[2] Σε σπάνια εναλλαγή ανάμεσα στα ονόματα και τις ημερομηνίες πιστώνεται στον Νέχταν Μόρμπετ η ίδρυση του Αμπερνέθυ :

Ο Νεχτόνιος ο Μέγας, γιος του Ουίρπ, ο βασιλιάς όλων των επαρχιών των Πίκτων πρόσφερε στην Αγία Μπριγκίτ την ημέρα της δίκης το Αμπερνέθυ και όλες τις γύρω περιοχές. Η αιτία της προσφοράς είναι η εξής : Ο Νεχτόνιος ζούσε σε εξορία στην Ιρλανδία όταν ανετράπη από τον αδελφό του Ντρεστ, συνάντησε την Αγία Μπριγκίτ και την παρακάλεσε να προσευχηθεί στον Θεό για τον ίδιο. Η Αγία του απάντησε : "Όταν επιστρέψεις στην χώρα ο αφέντης θα είναι πολύ στενοχωρημένος, σε ολόκληρη την χώρα των Πίκτων θα κυριαρχήσει η ειρήνη".[3]

Οι θρύλοι για τον Άγιο Μπουά το όνομα του οποίου πήρε το Μοναστέρμπουα αναφέρουν ότι ο Άγιος Μπουά ανέστησε τον Νέχταν από τον θάνατο, το θαύμα έγινε στο Κίρκμπουντο του Στράθμορ.[4] Οι παραδόσεις μπορεί να σχετίζονται με έναν μετέπειτα βασιλιά των Πίκτων που το όνομα του έχει ομοιότητα με τον Νέχταν γιο του Ίρμπ.[5] Δεν έχει αναφερθεί με βεβαιότητα τίποτε άλλο σχετικά με τον Νέχταν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. Variants read thirty-four and ten years.
  3. Early Sources, pp. cxx–cxxi, quoting Skene's Chronicles of the Picts & Scots.
  4. Early Sources, pp. cxx–cxxi.
  5. Smyth, p. 82.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anderson, Alan Orr (1990) [1922], Early Sources of Scottish History A.D 500–1286, 1 (2nd ed.), Stamford, Lincs.: Paul Watkins.
  • Anderson, Marjorie O. (1980), Kings and Kingship in Early Scotland (2nd ed.), Edinburgh: Scottish Academic Press.
  • Evans, Nicholas (2008), "Royal succession and kingship among the Picts", The Innes Review, Edinburgh: Edinburgh University Press, 59 (1): 1–48.
  • Fraser, James E. (2009), From Caledonia to Pictland: Scotland to 795, The New Edinburgh History of Scotland, I, Edinburgh: Edinburgh University Press.
  • Smyth, Alfred P. (1998) [1984], Warlords and Holy Men: Scotland AD 80-1000, The New History of Scotland, Edinburgh: Edinburgh University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Τάλορκ Α΄ των Πίκτων
Βασιλιάς των Πίκτων
456 - 480
Διάδοχος
Ντρεστ Γκούρθινμοχ