Νέα Ανατολή (Αμπελόκηποι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Νέα Ανατολή ήταν συνοικισμός στους Αμπελοκήπους της Αθήνας. Κατασκευάστηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή για να στεγάσει πρόσφυγες στο τετράγωνο Λεωφόρου Αλεξάνδρας (κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού), Πανόρμου, Αμπελακίων και Δημητσάνας. Η Νέα Ανατολή ήταν γνωστή για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν σε αυτή. Ο συνοικισμός είχε τον δικό του αθλητικό σύλλογο που ονομαζόταν Άρης. Εν τέλει κατεδαφίστηκε το 1958. Για παραπάνω από δεκαετία ο χώρος παρέμεινε κενός ως μια μεγάλη αλάνα. Πλέον τη θέση του έχουν καταλάβει άλλα κτίσματα μεταξύ των οποίων το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται η ΓΑΔΑ, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1970.[1][2]

Η Νέα Ανατολή χρησιμοποιήθηκε ως ντεκόρ της ταινίας «Το Ξυπόλητο τάγμα» (1953). Η ταινία, γνωστή και ως «Σαλταδόροι» γυρίστηκε μεταξύ 1952-1954 και χρησιμοποίησε για σκηνικό της «μαύρης αγοράς» στην ταινία την νόμιμη λαϊκή αγορά που λειτουργούσε στον συνοικισμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Οι μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 εγκαθίστανται στους Αμπελοκήπους». Mikrasiatis. 28 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022. 
  2. «Η σύντομη ιστορία της ΓΑΔΑ ο Προσφυγικός καταυλισμός και λούνα παρκ». bloko.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2022.