Μπομπ Ρακούσαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπομπ Ρακούσαν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Φεβρουαρίου 1948[1][2][3]
Πράγα[1][4][5]
ΨευδώνυμοBob[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΤσεχία
Τσεχοσλοβακία[5]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΤσεχικά[7]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος[4]
καλλιτέχνης γραφικών τεχνών[4]
εικονογράφος[8]
Οικογένεια
ΓονείςBohumír Rakušan
Ιστότοπος
www.bobrakusan.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπομπ Ρακούσαν (τσέχικα: Bob Rakušan) (γεννημένος στις 6 Φεβρουαρίου 1948, Πράγα) είναι ένας Τσέχος σύγχρονος καλλιτέχνης, [9] που δημιουργεί έργα σμάλτου μεγάλης καύσης σε μαύρη ατσάλινη πλάκα, θραύσματα και αντικείμενα που έχουν διασωθεί, όπως εστίες εστιών και φούρνους. Τα θεμέλια στρώματα του σμάλτου συχνά χτίζονται σε τεχνικές οθόνης εμπνευσμένες από τη διαδικασία εκτύπωσης. Το έργο του έχει τις ρίζες του σε σχέδια, μελέτες και γραφικές εκτυπώσεις. Εκτός από τα τοπία και την αφηρημένη και παραστατική σύνθεση, υπάρχει ένα επαναλαμβανόμενο ωκεάνιο θέμα στα έργα του, εμπνευσμένο από τη μακρόχρονη ενασχόλησή του ως καπετάνιος ιστιοφόρων πλοίων.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1966-68 ο Rakušan πέρασε δύο χρόνια μελετώντας εικονιστικό σχέδιο και ζωγραφική στο στούντιο του καθηγητή Frantisek Nedved. Σπούδασε επίσης εκφραστική ζωγραφική, με υλικά όπως κάρβουνο, μελάνι και παστέλ. Ταυτόχρονα σπούδαζε επίσης στην Ακαδημία Τεχνών, Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου στην Πράγα, όπου καθηγητές του ήταν οι Josef Novak, František Muzika και αργότερα ο Milan Hegar .

Το 1969, ο Rakušan έφυγε από την Τσεχική Δημοκρατία για μια σύντομη αποστολή σε ένα εργοστάσιο κεραμικών στη Δυτική Γερμανία για να παράγει σχέδια για την Keramik Fabrik Schardt στο Rheinbach, με αποτέλεσμα μια θεματική σειρά προτύπων κεραμικής σχεδίασης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άρχισε επίσης να συνθέτει ψηφιδωτά κομμάτια μεγάλης και μικρής κλίμακας για ιδιώτες συλλέκτες. Στο τέλος αυτής της αποστολής, ο Rakušan είχε μια ατομική έκθεση στη Βόννη στο Opel Autosalon Bachem, την πρώτη του ανεξάρτητη έκθεση. Η επιτυχία της παράστασης είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει δύο μήνες η επιστροφή του στο πανεπιστήμιο, γεγονός που είχε δυσμενείς συνέπειες για τις σπουδές του.

Το 1973, αφού τελείωσε τις σπουδές του, ο Rakušan επικεντρώθηκε στην εμπορική εικονογράφηση και τις γραφικές τέχνες για μια σειρά από περιοδικά, εκδότες βιβλίων και εταιρείες, δημιουργώντας αφίσες, λογότυπα, διαφημίσεις και σχέδια βιβλίων και εικονογραφήσεις για παιδιά, ενώ εξέθεσε επίσης έργα στον Jaroslav Fragner . s gallery.

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, μετά τη γέννηση του πρώτου του γιου David, ο Rakušan επέστρεψε στην επίσημη και ανεξάρτητη τέχνη. Σημαντική καμπή στην καριέρα του ήταν μια ομαδική έκθεση με τίτλο Mult στην Κοπεγχάγη το 1981, στην οποία το έργο του αντιπαρατέθηκε και αντιπαρατέθηκε με την ποπ αρτ και την πρωτοπορία. Η αντίθεση είχε ισχυρό αντίκτυπο στον Rakušan που άλλαξε σημαντικά το θέμα και τη σύνθεση του μελλοντικού του έργου. Η γέννηση του δεύτερου γιου του Luke το 1983 ανάγκασε τον Rakušan να επικεντρωθεί σε εμπορικές προσπάθειες, όπως γραφικά περιοδικών και εικονογράφηση.

Ξεκινώντας το 1988, ο καλλιτέχνης επέστρεψε στη δουλειά του με πλήρη απασχόληση. Στην ενδιάμεση περίοδο ο Rakušan είχε αποκτήσει εμπειρία με τη σειρογραφία και άλλα είδη τυπογραφίας, κάτι που ενημέρωσε την τεχνική του. Άρχισε επίσης να παράγει τα πρώτα έργα του από σμάλτο, εκθέτοντας μια συλλογή από αυτά στο Σαλόνι Καλλιτεχνών της Πράγας στο Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής ( τσεχικά: Park kultury an oddechu‎‎ ).

Τεχνική ψησίματος μεγάλου σμάλτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τελική έκθεση της γραφιστικής του δουλειάς πραγματοποιήθηκε το 1989 στο graphics Salon of Applied Arts στην Πράγα, στο Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής. Το 1988, η είσοδος στη φάση του σμάλτου σηματοδοτήθηκε από μια ομαδική έκθεση: Νέα Ζωγραφική στο Σπουδαστήριο του Τσεχικού Τεχνικού Πανεπιστημίου στην Πράγα . Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι το τέλος του 1990, το έργο του Rakušan εκτέθηκε επίσης σε μια περιοδεύουσα έκθεση στη Γερμανία ( Höchst im Odenwald, Zweibrücken, Darmstadt ). Αυτή η έκθεση ζωγραφικής και σμάλτων επικεντρώθηκε σταδιακά στα έργα σμάλτου, σηματοδοτώντας μια στροφή σε έργα με σμάλτο.

Από το 1992, ο καλλιτέχνης σταμάτησε την καλλιτεχνική παραγωγή και αφοσιώθηκε στην ιστιοπλοΐα για τα επόμενα πέντε χρόνια, καπετάνιος πλοίων από τη Γερμανία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τη Γαλλία μήκους από 11 έως 16 μέτρα. Η ιστιοπλοΐα και ο ωκεανός έγιναν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο μεταγενέστερο έργο του μετά από αυτή την περίοδο.

Το 1997 αφοσιώθηκε εκ νέου στην καλλιτεχνική παραγωγή, εισάγοντας νέες και σύγχρονες τεχνικές, κυρίως μέσω της χρήσης γραφιστικής με τη βοήθεια υπολογιστή . Από το 2012 έως το 2013, η Solidet Gallery στην Πράγα φιλοξένησε μια ατομική έκθεση με τα αυθεντικά σμάλτα και τα γραφικά του Rakušan.

Εκθεσιακός χώρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0067170. Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2019.
  2. 2,0 2,1 The Fine Art Archive. 1171.
  3. 3,0 3,1 «Artists of the World Online» (Γερμανικά, Αγγλικά) K. G. Saur Verlag, Walter de Gruyter. Βερολίνο. 2009. 40500115.
  4. 4,0 4,1 4,2 The Fine Art Archive. cs.isabart.org/person/1171. Ανακτήθηκε στις 1  Απριλίου 2021.
  5. 5,0 5,1 «Evidence zájmových osob StB». Records of persons of interest.
  6. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0067170. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2020.
  7. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0067170. Ανακτήθηκε στις 1  Μαρτίου 2022.
  8. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0067170. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  9. Smíšek, Zdeněk (12 Μαΐου 2014). «Moderní domov malíře Boba Rakušana - Novinky.cz» [The modern home of the painter Bob Rakušan] (στα Τσεχικά). Novinky.cz. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]