Μπλε έδαφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην αναγνώριση της εξόρυξης διαμαντιών, το μπλε έδαφος (Αγγλικά: blue ground) αναφέρεται ως ένα στρώμα μη οξειδωμένου κιμπερλίτη.[Σημ. 1] Οι κιμπερλίτες είναι μια από τις κατηγορίες πυριγενών πετρωμάτων που συνήθως συνδέονται με την εξόρυξη των διαμαντιών.

Πριν από την εμφάνιση των σύγχρονων γεωφυσικών ανιχνευτών, ο ιδανικός τρόπος για να βρεθεί ένας αγωγός κιμπλερλίτη ήταν να ψάξει για "κίτρινο έδαφος", ένα στρώμα οξειδωμένου κιμπερλίτη, το οποίο είναι βαθύ κίτρινο.

Το "μπλε έδαφος" εκλήφθηκε με περιφρόνηση κατά τη διάρκεια του πυρετού των διαμαντιών της Νότιας Αφρικής και ο Barney Barnato, ένας από τους κεντρικούς χαρακτήρες στην αρχή του πυρετού των διαμαντιών, δημιούργησε την περιουσία του αγοράζοντας σκαμμένα χώματα, όπου το "μπλε έδαφος" ήταν αυτό που είχε απομείνει.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο αγωγός κιμπερλίτη (kimberlite) είναι ένας σπάνιος αγωγός με μπλε-ιριδίζον χρώμα, χονδρόκοκκο παρεμβατικό πυριγενές πέτρωμα, το οποίο ορισμένες φορές περιέχει αδάμαντες, ευρισκόμενο ειδικότερα στη Νότια Αφρική και Σιβηρία.
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1] Αεροφωτογραφία του Jagersfontein, Νότια Αφρική όπου φαίνεται ο μπλε κιμπερλίτης από την οπή κιμπερλίτη (ορυχείου).
  • [2] Κοντινό από αέρος πλάνο του ανοικτού λάκκου Mir Mine πλησίον του Mirny στη Δημοκρατία των Σαχά, Σιβηρία και που φαίνεται μια κιτρινωπή στρώση στην κορυφή και ένα γαλαζωπό έδαφος παρακάτω.