Μπάλωμα (μοντάρισμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Μπαλωμα απο κασμιρι", μια λεπτή τεχνική εκτριβής για ύφασμα twill . [1] : 142
"Ελβετικό μπάλωμα" για την επισκευή πλεκτών. [1] : 145

Το μπάλωμα είναι μια τεχνική ραψίματος για την επισκευή τρυπών ή φθαρμένων περιοχών στο ύφασμα ή το πλέξιμο μόνο με βελόνα και νήμα . Συχνά γίνεται με το χέρι, αλλά είναι επίσης δυνατό να μπαλωσετε με μια ραπτομηχανή . Το μπαλωμα με το χέρι χρησιμοποιεί τη βελονιά εκτριβής, μια απλή βελονιά που τρέχει με το νήμα "υφαινοντας" το σε σειρές κατά μήκος του υφάσματος, με την κατεύθυνση αναστροφής της βελονας στο τέλος κάθε σειράς, και στη συνέχεια γεμίζοντας το πλαίσιο που δημιουργείται έτσι, σαν να υφαινεται το υφασμα. Το μπάλωμα είναι μια παραδοσιακή μέθοδος για την επιδιόρθωση ζημιών ή τρυπών στο ύφασμα που δεν τρέχουν κατά μήκος μιας ραφής και όπου η επιδιόρθωση δεν είναι πρακτική γιατι θα δημιουργούσε δυσφορία στον χρήστη, όπως στο τακούνι μιας κάλτσας.

Το μπάλωμα αναφέρεται επίσης σε οποιεσδήποτε από πολλές τεχνικές κεντήματος που δουλεύουν με ράμματα συρραφής:

  • Το μοτίβο διχτυού είναι ένας τύπος κεντήματος που χρησιμοποιεί παράλληλες σειρές ίσων βελονιών διαφόρων μηκών για να δημιουργήσει ένα γεωμετρικό σχέδιο. [2]
  • Το καθαρή μπάλωμα, που ονομάζεται επίσης δαντέλα από φινίρισμα, είναι μια τεχνική του 19ου αιώνα που χρησιμοποιεί ραφές σε ένα πλέγμα για να μιμηθεί τη δαντέλα .
  • Η ύφανση με βελόνες είναι μια τεχνική κέντηματος εργασίας της κλωστής που περιλαμβάνει σχέδια συρραφής σε στρογγυλεμένο στημόνι ή νήμα υφαδιού.

Ύφασμα Μπαλωματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην απλούστερη μορφή του, το μπαλωμα αποτελειται απο την αγκύρωση της κλωστης στο ύφασμα στην άκρη της τρύπας και στη μεταφορά του κατα την διαρκεια του κενου. Ακολούθως αγκυρωνεται στην άλλη πλευρά, συνήθως με μια βελονιά ή δύο. Αν αρκετές κλωστές διασταυρωθούν πέρα από την οπή, η οπή τελικά θα καλυφθεί με μια μάζα κλωστων. [1] : 142

Το λεπτό μπαλωμα, γνωστό μερικές φορές και ως Βελγικό μπάλωμα, επιχειρεί να κάνει την επισκευή όσο το δυνατόν πιο αόρατη και τακτοποιημένη. Συχνά η τρύπα κόβεται σε ένα τετράγωνο ή το μπαλωμα αναμειγνυεται με το κανονικό ύφασμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Caulfeild, S.F.A.; Saward, Blanche C. (1885). The Dictionary of Needlework: An Encyclopaedia of Artistic, Plain, and Fancy Needlework. 2 (2nd έκδοση). London: L. Upcott Gill, σσ. 142–145. https://archive.org/details/dictionaryofneed02caul. 
  2. Colton, Virginia, επιμ. (1979). Reader's Digest Complete Guide to Needlework. Pleasantville, NY: Reader's Digest Association. σελίδες 4647, 57. ISBN 0-89577-059-8.