Μονή Στροφάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μονή Στροφάδων
Χάρτης
Είδοςοικισμός και μοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°15′1″N 21°0′51″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ζακύνθου και Δημοτική Κοινότητα Ζακυνθίων Ζακυνθου
ΤοποθεσίαΣταμφάνη Στροφάδων και Στροφάδες
ΧώραΕλλάδα[1]
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα[2]

Η Μονή Στροφάδων ή Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στη νησίδα Σταμφάνη της συστάδας Στροφάδες στο Ιόνιο πέλαγος. Έχει τη μορφή καστρόπυργου (με τείχη ύψους 25 μέτρων) και είναι αφιερωμένη στη Παναγία της "των πάντων χαράς" και στον Άγιο Διονύσιο.[3][4] Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι χτίστηκε το 1241 από την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη. Οι ελάχιστοι επισκέπτες, που θα κατορθώσουν να φτάσουν ως εδώ, θα δουν τον κενό τάφο του Αγίου Διονυσίου και θα συναντήσουν τον μοναδικό καλόγερο - ερημίτη που προσέχει σήμερα το μοναστήρι. Στο μοναστήρι έζησε κάποτε και ο Άγιος Διονύσιος (κοίμηση του Αγίου σε ηλικία 75 ετών, στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, με τελευταία του επιθυμία να ταφεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων). Στα 1717 το μοναστήρι λεηλατήθηκε από μουσουλμάνους πειρατές και μερικά κειμήλιά του βρέθηκαν στη Μικρά Ασία να πωλούνται. Τότε κάποιοι Πάτμιοι καραβοκύρηδες αγόρασαν την τιμώμενη εικόνα της Παναγίας "Πάντων χαρά" κι αφού τη μετέφεραν στην Πάτμο, κάλεσαν έναν αγιογράφο να την απεικονίσει σε τοιχογραφία μέσα στο ναό του Αγ. Βασιλείου. Στην συνέχεια την απέστειλαν στις Στροφάδες. Πάνω στις καμπάνες του μοναστηριού είναι ανάγλυφη η Παναγία και σκηνές από τη μοναστική ζωή.

Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά το 1920 να προσαρτάται στον δήμο Ζακύνθου.[5] Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στη δημοτική ενότητα Ζακυνθείων του Δήμου Ζακύνθου και σύμφωνα με την απογραφή 2011 απογράφηκε 1 κάτοικος.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Ελληνικά) Βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
  2. www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/monuments_info?id=149295&type=Monument.
  3. «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΡΟΦΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ – ΖΑΚΥΝΘΟΣ». Μοναστήρια της Ελλάδος. 17 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  4. Παπαθανασίου, Μανώλης. «Μοναστήρι Στροφάδων». Καστρολόγος. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  5. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2023. 
  6. «ΦΕΚ αποτελεσμάτων ΜΟΝΙΜΟΥ πληθυσμού απογραφής 2011», σελ. 10683 (σελ. 209 του pdf)