Μοκόρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δυο ξύλινα μεκόρο (mekoro).

Το μοκόρο (mokoro) (γράφεται επίσης και μακόρο (makoro)) (τοπικά: mʊˈkɔrɔ, πληθυντικός: μεκόρο (mekoro))[1])[Σημ. 1] είναι τύπος πλατυπύθμενου κανό, που συνήθως χρησιμοποιείται στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, Μποτσουάνα. Προωθείται μέσα από τα ρηχά νερά του δέλτα, με το να στέκεται κάποιος στην πρύμνη του και να το σπρώχνει με το κοντάρι, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και στη βαρκάδα.[Σημ. 2]

Τα μεκόρο (mekoro), παραδοσιακά, κατασκευάζονται σκάβοντας τον κορμό ενός μεγάλου ίσιου δέντρου, όπως έβενο ή δέντρο Kigelia. Τα σύγχρονα μεκόρο (mekoro) ωστόσο, γίνονται όλο και περισσότερο από ίνες γυαλιού, ένα από τα πλεονεκτήματα των οποίων είναι η διατήρηση των περισσοτέρων από τα μεγάλα απειλούμενα δέντρα.

Τα σαφάρι με μοκόρο (mokoro) είναι για τους τουρίστες, ένας δημοφιλής τρόπος να επισκεφτούν το δέλτα, πολλά από τα οποία είναι στα εθνικά πάρκα, αλλά τα μεκόρο (mekoro) εξακολουθούν να είναι ένα πρακτικό μέσο μεταφοράς για τους κατοίκους γύρω από το βάλτο. Τα σκάφη αυτά, είναι πολύ ευάλωτα στις επιθέσεις από ιπποπόταμους, οι οποίοι μπορούν να τα ανατρέψουν με ευκολία. Οι ιπποπόταμοι φημίζεται ότι έχουν αναπτύξει αυτή τους την συμπεριφορά, μετά από το κυνήγι τους με τη χρήση μεκόρο (mekoro) και άλλων σκαφών.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ενώ στα Ελληνικά, η κατάληξη της λέξης προσδιορίζει το γένος (αρσενικό ή θηλυκό) και των αριθμό (ενικό ή πληθυντικό), στα Σουαχίλι, όλα αυτά προσδιορίζονται από την πρώτη συλλαβή π.χ. το παιδί .. (mtoto), τα παιδιά .. (watoto), το παιδικό .. (kitoto), η παιδική ηλικία .. (utoto). Φαίνεται ότι ακόμη κι' εδώ, (στην περιοχή του Δέλτα του Οκαβάνγκο, Μποτσουάνα) η γλώσσα Τσουάνα (Tswana) ή άλλως Σετσουάνα (Setswana), έχει ισχυρούς δεσμούς με την γλώσσα Μπαντού.[Παρ. Σημ. 1]
  2. Το πλατυπύθμενο σκάφος, είναι σχεδιασμένο για χρήση σε μικρά ποτάμια ή άλλα ρηχά νερά. Τα πλατυπύθμενα κινούνται με κοντάρι, το οποίο ο βαρκάρης ωθεί, πιέζοντας τον πυθμένα του ποταμού. Το πλατυπύθμενο σκάφος δεν θα πρέπει να συγχέεται με την γόνδολα, ένα σκάφος με ρηχό βύθισμα, που είναι δομικά διαφορετικό και το οποίο προωθείται με κουπί και όχι με κοντάρι.
Παραπομπές σημειώσεων
  1. D. V. Perrott (1972). «Introduction». Teach Yourself Books, Swahili. New York: David McKay Company Inc. σελίδες 1–5. ISBN 0-340-05823-4. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Setswana-English-Setswana Dictionary, Macmillan Botswana, 4th edition

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]