Μνημείο του Μενεκράτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μνημείο του Μενεκράτη
Χάρτης
ΕίδοςΚενοτάφιο
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°37′1″N 19°55′10″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
ΤοποθεσίαΚέρκυρα και αρχαία Κέρκυρα
ΧώραΕλλάδα
Υλικάασβεστόλιθος[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Μνημείο του Μενεκράτη είναι ένα κενοτάφιο της αρχαϊκής περιόδου, που ανακαλύφθηκε το 1843 στο λόφο της Γαρίτσας, στη Κέρκυρα.

Το μνημείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο έχει ύψος 1,4 μ. και διάμετρο 4,7-4,9 μ. Ο αρχιτεκτονικός του τύπος τοποθετείται στην περίοδο 570 -540 π.Χ και είναι όμοιος με τον αρχιτεκτονικό τύπο του κενοταφίου που κατασκευάστηκε προς τιμήν του Κλεόβουλου, στη Λίνδο, στη Ρόδο. Είναι κατασκευασμένος από τοπικό ασβεστόλιθο και σύμφωνα με το ισοδομικό σύστημα τοιχοποιίας, με πέντε οριζόντιες στρώσεις ενώ η οροφή του είναι κωνική. Μαζί με το μνημείο ανακαλύφθηκε και ένα λιοντάρι, που είναι επίσης κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, για το οποίο έχει διατυπωθεί η άποψή ότι ήταν τοποθετημένο πάνω στο κενοτάφιο. Έχει διατυπωθεί όμως και η άποψη ότι ανήκε στο Τάφο του Αρνιάδα. Σήμερα το λιοντάρι του Μενεκράτη εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.

Το Λιοντάρι του Μενεκράτη

Σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στο μνημείο, και η οποία είναι γραμμένη στο Κορινθιακό αλφάβητο και σε δακτυλικό εξάμετρο, το μνημείο κατασκευάστηκε προς τιμήν του Μενεκράτη, που ήταν πρόξενος της Κέρκυρας στην αρχαία πόλη Οιάνθεια (η Οιάνθεια βρισκόταν κοντά στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το Γαλαξίδι) και ο οποίος χάθηκε στη θάλασσα (πιθανόν σε ναυμαχία). Η επιγραφή αναφέρει επίσης ότι οι κάτοικοι της Κόρκυρας κατασκεύασαν το μνημείο με τη βοήθεια του αδερφού του Μενεκράτη, Πραξιμένη, που έφτασε στην Κόρκυρα από την Οιάνθεια.

«Υιού Τλασίαο Μενεκράτους τόδε σάμα Οιανθέως γενεάν τόδε δ' αυτώ δάμος εποίει- Ης γαρ πρόξενος, δάμου φίλος- αλλ' ενίπόντω Ώλετο• δαμόσιον δε καθίκετο πένθος Οιάνθην. Πραξιμενης δ' αυτώ ι. ηδ' απο πατριδος ενθων Συν δαμω τοδε σαμα κασιγνητοιο πονηθη».

Τόσο το μνημείο όσο και το λιοντάρι ανακαλύφτηκαν το 1843, την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης του Βενετικού φρουρίου, στο λόφο της Γαρίτσας, από τον αγγλικό στρατό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουνίου 2019.