Μινιατούρα του Πάλεχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μινιατούρα του Πάλεχ (ρωσικά: Палехская миниатюра‎‎) είναι ρωσική μινιατούρα, η οποία παρασκευάζεται σε βαφές τέμπερας σε βερνίκια από χαρτί-μασέ (μικρά κιβώτια, τσιγάρα και σκόνες κλπ. ).

Το Πάλεχ σε πεπιεσμένο χαρτί εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1923 στο χωριό Πάλεχ, στην επαρχία Πάλεχσκι (περιφέρεια Ιβάνοβο) και βασίζεται σε μια μεγάλη τοπική ιστορία της ζωγραφικής εικονιδίων ζωγραφικής. Αυτή η χειροτεχνία και το ύφος της μικρογραφίας έφεραν διάφορα ονόματα σε όλη την ανάπτυξή της, όπως το Σύλλογο Αρχαίας Ζωγραφικής; Πάλεχ Αρτέλ (από το 1924), τον Σύλλογο καλλιτεχνών Πάλεχ (από το 1932) και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια παραγωγής του Καλλιτεχνικού Ταμείου της ΕΣΣΔ (από το 1953 ).

Η τεχνολογία κατασκευής ενός ημιολοκληρωμένου προϊόντος προέρχεται από τους καλλιτέχνες χειροτεχνίας του Φεντόσκινο (βλέπε μινιατούρες του Φεντόσκινο). Οι μινιατούρες του Πάλεχ αντιπροσωπεύουν συνήθως χαρακτήρες από την πραγματική ζωή, λογοτεχνικά έργα, παραμύθια, μπιλίνες, και τραγούδια. Είναι βαμμένα με τοπικά φωτεινά χρώματα πάνω σε μαύρο φόντο και είναι γνωστά για τον λεπτό και ομαλό σχεδιασμό τους, την αφθονία της χρυσής σκίασης και τις ακριβείς σιλουέτες των πεπλατυσμένων μορφών που συχνά καλύπτουν πλήρως την επιφάνεια των καπακιών και των πλευρών των αντικειμένων. Η ποιητική μαγεία των χαρακτήρων Πάλεχ, η διακοσμητικότητα των τοπίων και της αρχιτεκτονικής και οι επιμήκεις αναλογίες των μορφών πηγαίνουν πίσω στις παραδόσεις εικονογραφίας. Οι μινιατούρες συνήθως ξεκινούν με περίπλοκο μοτίβο που γίνεται με χρυσό διαλυμένο σε βασιλικό ύδωρ. Το Πάλεχ είναι το πιο γνωστό από τα τέσσερα τέτοια διάσημα χωριά, τα άλλα είναι το Χολούι, η Μστιόρα και το Φεντόσκινο, τα οποία παράγουν παρόμοιο αλλά ξεκάθαρο καλλιτεχνικό ύφος.

Η τέχνη της μικρογραφίας είναι ακόμα ζωντανή σήμερα. Σήμερα υπάρχουν εργαστήρια του Καλλιτεχνικού Ταμείου της Ρωσίας καθώς και μικρά ιδιωτικά στούντιο και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες στο Πάλεχ. Οι καλλιτέχνες του Πάλεχ εκπαιδεύονται στο Κολλέγιο Τεχνών του Πάλεχ που ιδρύθηκε το 1935.

Τα έργα από καλλιτέχνες του Πάλεχ εκτίθονται σε πολλά μουσεία της Ρωσίας και του εξωτερικού. Το κρατικό μουσείο τέχνης Πάλεχ περιέχει τη μεγαλύτερη συλλογή από μινιατούρες και περιλαμβάνει πάνω από δύο χιλιάδες έργα.