Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Ανδρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Ανδρέας
Πληροφορίες ασχολίας

Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Ανδρέας, κατά κόσμο Ανδρέας Μαντούδης (Αθήνα 1891 – Πρέβεζα 29 Ιουλίου 1952), ήταν Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης από τις 22 Μαρτίου 1936 μέχρι την ημέρα του θανάτου του, στις 29 Ιουλίου 1952.

Ο Ανδρέας γεννήθηκε στην Αθήνα και απεφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1911. Υπηρέτησε αρχικώς ως καθηγητής των Θρησκευτικών στο γυμνάσιο της Μάνδρας Αττικής και κατόπιν ακολούθησε το ιερατικό στάδιο: Χειροτονήθηκε διάκονος το 1914 από τον Μητροπολίτη Ύδρας Προκόπιο και πρεσβύτερος το 1919 από τον Επίσκοπο Ταλαντίου Ιερόθεο. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Άρτης και διευθυντής της Ιερατικής Σχολής Άρτης έως το 1918. Ως ιεροκήρυκας ακολούθησε το 1921 τον ελληνικό στρατό στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Στις 22 Μαρτίου 1936 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Γαργαρέτας Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος Ιεζεκιήλ και Θήρας Άνθιμο. Στα 16 χρόνια της ποιμαντορίας του, ο Ανδρέας διακρίθηκε για την πραότητα του χαρακτήρα του και την ανεξικακία του. Συνέγραψε διάφορα διδακτικά και εποικοδομητικά άρθρα, και το 1936 δημοσίευσε την επιστημονική πραγματεία του Περί Βογομίλων.

Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης Ανδρέας εκοιμήθη στην Αθήνα σε ηλικία 61 ετών. Στον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως στην Πρέβεζα, τον διαδέχθηκε ο Στυλιανός Κορνάρος.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 5, σελ. 559

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]