Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Νοεμβρίου 1946
Αθήνα
Θάνατος18  Οκτωβρίου 2011
Βιέννη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης
έξαρχος
ΒραβεύσειςΤάγμα Τιμής (Ουκρανία), 3η τάξη
Τάγμα του Αγ. Πρίγκηπα Βλαδίμηρου
Grand Officer, Special Class of the Order of Honour for Services to the Republic of Austria
Τάξη της Αξίας της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας
Τάγμα της Τιμής
Τάγμα του Πρίγκηπα Γιάροσλαβ του Σοφού, 5η τάξη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μιχαήλ (κατά κόσμον Στάικος, 22 Νοεμβρίου 1946 - 18 Οκτωβρίου 2011) ήταν Έλληνας θεολόγος και κληρικός, Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιχαήλ Στάικος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Νοεμβρίου 1946. Αφού αποφοίτησε από την Λεόντειο, σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου αναδείχτηκε διδάκτορας. Το 1964 εγκαταστάθηκε στη Βιέννη και το 1965 έγινε γραμματέας του Μητροπολίτη Χρυσόστομου (Τσίτερ) στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας.

Στις 21 Νοεμβρίου 1977 χειροτονήθηκε διάκονος και την επόμενη ημέρα ιερέας και αρχιμανδρίτης στη Βιέννη. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αυστρίας, εφημέριος της Ελληνορθόδοξης ενορίας και διευθυντής του Ελληνικού Εθνικού Σχολείου στη Βιέννη. Στις 5 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Χριστουπόλεως, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Αυστρίας και χειροτονήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1986.

Τον Νοέμβριο του 1991 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως τον εξέλεξε Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Ιεράς Συνόδου. Ως πληρεξούσιος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου εκπροσωπούσε τακτικά την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης σε πανορθόδοξες και οικουμενικές εκδηλώσεις, καθώς και στη Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Στη διεθνή ομάδα εργασίας Ορθόδοξων-Παλαιοκαθολικών που συστάθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2003[1], κατείχε το αξίωμα του συμπροέδρου[2].

Στην Ουγγαρία, η ορθόδοξη ζωή αναβίωσε με επιτυχία υπό τη θητεία του. Στην Αυστρία, υπό την ηγεσία του, η Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε μια σημαντική κοινωνική και εκκλησιαστική δύναμη στη χώρα, ενώνοντας 500.000 χριστιανούς. Ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Αρχιεπίσκοπος Christoph Schönborn εξήρε τον Μητροπολίτη Μιχαήλ ως «μεγάλο πυλώνα του οικουμενισμού στην Αυστρία και όχι μόνο». Από το 1996 έως το 1999 ήταν πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Αυστρία (ÖRKÖ). Τον Οκτώβριο του 2010 ιδρύθηκε υπό την προεδρία του η Διάσκεψη των Ορθοδόξων Επισκόπων για την Αυστρία.

Ο Στάικος απεβίωσε στις 18 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 64 ετών μετά από σοβαρή ασθένεια[3]. Κηδεύτηκε στο Κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης . Διάδοχός του εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Καρδαμάκης στις αρχές Νοεμβρίου 2011.

Άλλες θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σύμβουλος στο ίδρυμα «Pro Oriente».
  • Λέκτορας στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και στην Ευαγγελική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το ποιμαντικό και οικουμενικό του έργο, ο Μητροπολίτης Μιχαήλ τιμηθεί σε πολλές χώρες και από πολλές ορθόδοξες εκκλησίες[4] [5]:

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Auferstehung. Von erlebter orthodoxer Spiritualität. Ibera-Verlag, Wien 2000, ISBN 3-900436-99-1.
  • Studie über die Rolle der Laien in der Orthodoxen Kirche.

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [νεκρός σύνδεσμος] Ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2014.
  2. Orthodox-Altkatholische Arbeitsgruppe wird von Ökumenischen Patriarchen empfangen. Αρχειοθετήθηκε 2023-05-02 στο Wayback Machine. Ιστοσελίδα της Ένωσης της Ουτρέχτης, ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2014.
  3. ORF: Orthodoxer Metropolit Michael Staikos verstorben. (abgerufen am 19. Oktober 2011).
  4. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. [νεκρός σύνδεσμος] bei der Griechisch-Orthodoxen Kirchengemeinde St. Georg zu Wien.
  6. Aufstellung aller durch den Bundespräsidenten verliehenen Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich ab 1952.


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Κενή
Επίσκοπος Χριστουπόλεως
1986-1991
Διάδοχος
Κενή
Προκάτοχος
Χρυσόστομος (Τσίτερ)
Μητροπολίτης Αυστρίας
1991-2011
Διάδοχος
Αρσένιος (Καρδαμάκης)