Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Πάβλοβνα της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όλγα Πάβλοβνα
Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας
Γέννηση22 Ιουλίου (Π.Η. 11 Ιουλίου) 1792
Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος26 Ιανουαρίου (Π.Η. 15 Ιανουαρίου) 1795 (2 ετών)
Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΕκκλησία Ευαγγελισμού, Μοναστήρι Αλέξανδρος Νιέφσκι, Αγία Πετρούπολη, Ρωσική Αυτοκρατορία
Πλήρες όνομα
   Όλγα Πάβλοβνα Ρομάνοβα
Ρωσικά: Olga Pavlovna Romanova
Κυριλλικά: Ольга Павловна Романова
ΟίκοςΡομανώφ
ΠατέραςΠαύλος Α΄ της Ρωσίας
ΜητέραΔούκισσα Σοφία Δωροθέα της Βυρτεμβέργης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Πάβλοβνα της Ρωσίας (Великая Княгиня Ольга Павловна Романова/Velikaya Knyaginya Olga Pavlovna Romanova, 22 Ιουλίου 1792 - 26 Ιανουαρίου 1795) ήταν κόρη του Παύλου της Ρωσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1792 στην Αγία Πετρούπολη, και ήταν το έβδομο παιδί και πέμπτη κόρη του Παύλου της Ρωσίας και της δεύτερης συζύγου του Μαρίας Φιόντοροβνας. Η γέννησή της δεν χαιρετίστηκε με μεγάλη ευτυχία από την πατρική γιαγιά της, Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας. Αργότερα έγραψε:

"Η Μεγάλη Δούκισσα μας έκανε με μια πέμπτη κόρη, της οποίας οι ώμοι είναι σχεδόν τόσο πλανοί όσο και οι δικοί μου. Δεδομένου ότι η Μεγάλη Δούκισσα είχε ωδίνες για δύο ημέρες και τελικά γέννησε στις 11 Ιουλίου, την ημέρα της γιορτής της Αγίας Όλγας του Κιέβου, που βαφτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το έτος 956, είπα, "Λοιπόν, θα έχουμε δύο γιορτές αντί για μια "και έτσι θα βαφτίσουμε Όλγα."

Η μικρή νεογέννητη βαφτίστηκε στις 29 Ιουλίου 1792 και, όπως ήταν συνηθισμένο, έλαβε τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αγίας Αικατερίνης.[1]

Πέθανε στις 26 Ιανουαρίου 1795 στην Αγία Πετρούπολη σε ηλικία 2,5 ετών. Είναι θαμμένη στην Εκκλησία Ευαγγελισμού στο Μοναστήρι του Αλέξανδρου Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Μια επιστολή προς την Μεγάλη Αικατερίνη δήλωνε:

"Η 13η Μεγάλη Δούκισσα, Όλγα, πέθανε. Και φανταστείτε γιατί; Για δεκαοκτώ εβδομάδες, εμφάνιζε μια πείνα και ζητούσε συνεχώς να φάει, γιατί μεγάλωσαν πολύ για τα δυόμισι χρόνια της, εκείνη την εποχή πολλοί οι γομφίοι, και μετά από δεκαέξι εβδομάδες ταλαιπωρίας και αργού εξουθενωτικού πυρετού, πέθανε μεταξύ επτά και οκτώ το απόγευμα... "

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «List of Knights of the Order of St. Catherine» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2011. 
  • Eugene P. Karnovich (1990). Hungarian Palatine Alexandra Pavlovna: The wonderful and mysterious personality 17th and 19th centuries (στα Ρωσικά). Smart. 
  • Albina Danilova (2004). Five princesses: A daughter of Paul I (στα Ρωσικά).