Μαύρα Σουβάλοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαύρα Σουβάλοβα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23 Απριλίουιουλ. / 4  Μαΐου 1708γρηγ.
Θάνατος9ιουλ. / 20  Ιουνίου 1759γρηγ.
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυρία επί των τιμών
Οικογένεια
ΣύζυγοςPeter Ivanovich Shuvalov (από 1742)
ΤέκναAndrey Shuvalov[1]
ΟικογένειαShuvalov family
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαύρα Γιεγκόροβνα Σουβάλοβα, το γένος Σεπέλεβα, (23 Απριλίου / 4 Μαΐου 1708 - 9/20 Ιουνίου 1759), ήταν Ρωσίδα κυρία επί των τιμών, κοσμική, ευγενής και έμπιστη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Ρωσίας. Το 1742 παντρέυτηκε με τον Κόμη Πέτρο Ιβάνοβιτς Σούβαλοφ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε σε μια ευγενή οικογένεια Βογιάρων και το 1719 διορίστηκε δεσποινίδα επί των τιμών στην πριγκίπισσα Άννα Πετρόβνα. Με χαρούμενη διάθεση και τόλμη, έγινε η αγαπημένη στην αυλή και φίλη της πριγκίπισσας Ελισάβετ. Ακολούθησε την Άννα στο Χολστάιν το 1727, αλλά αλληλογραφούσε με την Ελισάβετ.

Με την άνοδο στο θρόνο της Ελισάβετ (1741), κανονίστηκε να παντρευτεί τον Σούβαλοφ (1742), που ήταν ένας ευεργετικός γάμος και πιστεύεται ότι είχε διευθετηθεί από την επιρροή της στην Ελισάβετ. Ο γάμος δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένος: οι αναφορές ξένων διπλωματών από τη Ρωσία ανέφεραν ιστορίες για τις αμέτρητες προδοσίες του Σούβαλοφ. Ωστόσο, όσον αφορά την απόκτηση και τη διατήρηση της εξουσίας, του προνομίου, του πλούτου, οι σύζυγοι κατανόησαν ο ένας τον άλλον και ενήργησαν μαζί, ως μία ενωμένη και ενεργητική ομάδα.

Η Ελίζαμπεθ, παρόλο που υπήρχαν στιγμές ψυχρότητας, διατήρησε την αγάπη για τη φίλη της για όλη της τη ζωή. Συγκεκριμένα, αγαπούσε και εκτίμησε το καθαρό και σαρκαστικό της πνεύμα και τον χαρούμενο χαρακτήρα, γιατί είχε πάντα ένα αστείο να πει.

Οι σύγχρονοι, ωστόσο, διατήρησαν τη μνήμη μίας άλλης Σουβάλοβα: ώντας πάντα χαρούμενη, πνευματώδης και αναζητούσε την ισχύ, η Σουβάλοβα ήταν αλαζονική και αγενής σε εκείνους που δεν είχαν δύναμη. Βοηθούσε πρόθυμα έναν προστατευόμενο, αλλά την ίδια στιγμή, εκδικούνταν ανθρώπους που την είχαν δυσαρεστήσει. Ήταν γνωστό ότι συγκέντρωνε τα μυστικά των ανθρώπων και ακόμη και ο Κίριλ Ραζουμόφσκι αναγκάστηκε μερικές φορές να σκύψει μπροστά της. Περιγράφηκε ως αφοσιωμένη και στοργική σύζυγος και μητέερα, αγαπούσε το καλό φαγητό και το ποτό και τα τυχερά παιχνίδια. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ επίσημη θέση στο υπουργικό συμβούλιο, άσκησε μεγάλη επιρροή στην πολιτική.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Шувалова, Мавра Егоровна // Русский биографический словарь : в 25 томах. - СПб—М., 1896—1918.