Μαρκ Γκόρσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρκ Γκόρσκι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6  Ιανουαρίου 1960
Έβανστον
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μίσιγκαν
Lake Park High School[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής της ποδηλασίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαρκ Μπράιαν Γκόρσκι (Mark Brian Gorski, γενν. 6 Ιανουαρίου 1960) είναι Αμερικανός πρώην ποδηλάτης πίστας (ποδηλατοδρόμιο), που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο του ατομικού σπριντ (απόσταση 1000 μέτρων) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984.[2]

Ο Γκόρσκι γεννήθηκε στο Έβανστον του Ιλινόι και πήγε γυμνάσιο στο προάστιο Ροσέλ του Σικάγου. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, αποφοιτώντας το 1982.

Ο Γκόρσκι ήταν μέλος των ολυμπιακών ομάδων ποδηλασίας των ΗΠΑ το 1980 (τότε τελικώς οι ΗΠΑ δεν είχαν συμμετάσχει), το 1984 και το 1988. Το 1984 πήρε το χρυσό μετάλλιο επικρατώντας του συμπατριώτη του Αφροαμερικανού Νέλσον Βάιλς, ενώ τρίτος κατατάχθηκε ο Ιάπωνας Τσουτόμου Σακαμότο. Τρία χρόνια αργότερα, στους Παναμερικανικούς Αγώνες της Ιντιανάπολις, ο Γκόρσκι πήρε το αργυρό μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα. Το 1995 εντάχθηκε στο αμερικανικό «Hall of Fame» της ποδηλασίας. Το 1992 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης ήταν σχολιαστής για λογαριασμό του NBC.

Σήμερα ο Γκόρσκι ζει στο Σαιντ Λούις και είναι διευθυντής στον τομέα αναπτύξεως και διαχειρίσεως ακινήτων μιας ιδιωτικής εταιρείας.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Evans, Hilary· Gjerde, Arild· Heijmans, Jeroen· Mallon, Bill· και άλλοι. «Mark Gorski». Olympics at Sports-Reference.com. Sports Reference LLC. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2015. 
  3. «STL Today Articles». Article Reference. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]