Μαργαρίτα της Σουηδίας, βασίλισσα της Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργαρίτα της Σουηδίας, βασίλισσα της Νορβηγίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1155 (περίπου)
Σουηδία
Θάνατος1209[1][2]
Νορβηγία
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣβερ της Νορβηγίας (από 1185)[3]
ΤέκναΧριστίνα της Νορβηγίας
Erling Sverkersson[4]
ΓονείςΕρρίκος Θ´ της Σουηδίας[4] και Χριστίνα της Δανίας, βασίλισσα της Σουηδίας[4]
ΑδέλφιαΑικατερίνη Έρικσντοτερ
Inger Eriksdatter
Filip Eriksson
Κνούτος Α΄ της Σουηδίας
ΟικογένειαΟίκος του Έρικ

Η Μαργαρίτα Έρικσντοτερ, Νορβηγικά: Margrete Eriksdotter, (π. 1155 – 1209) ήταν πριγκίπισσα της Σουηδίας και έγινε βασίλισσα της Νορβηγίας ως σύζυγος του βασιλιά Σβέρ της Νορβηγίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαργαρίτα ήταν κόρη του βασιλιά Ερίκου Θ' της Σουηδίας και της Δανής βασίλισσας Χριστίνας. Αυτή το 1189 παντρεύτηκε τον βασιλιά Σβερ της Νορβηγίας. Αναφέρεται μόνο σποραδικά στην ιστορία κατά τη διάρκεια της θητείας της ως βασίλισσας. πρωτίστως σε σχέση με μια προσπάθεια του Νίκολας Άρνεσον να γίνει επίσκοπος του Στάβανγκερ. Στις σάγκας, η βασίλισσα Μαργαρίτα απεικονίζεται ως ύποπτη και δύστροπη [5]

Έμεινε χήρα το 1202, επέστρεψε στη γενέτειρά της Σουηδία και αποσύρθηκε στα κτήματά της στο Δυτικό Γκότλαντ και στο Βέρμλαντ. Αναχωρώντας από τη Νορβηγία, έπρεπε να αφήσει εκεί την κόρη της Χριστίνα Σβέρεσντοτερ παρά τη θέλησή της. Πέρασε δύο χρόνια στη Σουηδία και επέστρεψε στη Νορβηγία το 1204.

Την 1η Ιανουαρίου 1204, δύο ημέρες αφότου είχε επιστρέψει στη Νορβηγία, ο γιος του συζύγου της από τον 1ο του γάμο, ο βασιλιάς Χάακον Γ΄ της Νορβηγίας, απεβίωσε με εμφανή συμπτώματα δηλητηρίασης. Η Μαργαρίτα έγινε ύποπτη για το έγκλημα και ένας από τους υπηρέτες της προσπάθησε να αποδείξει την αθωότητά της σε μια δοκιμασία, που απέτυχε. Ο υπηρέτης πνίγηκε και η Μαργαρίτα έφυγε πίσω στη Σουηδία.

Η Μαργαρίτα επέστρεψε στη Νορβηγία το 1209 για τον γάμο της κόρης της. Η κόρη της παντρεύτηκε τον αντιβασιλιά Φίλιπ Σίμονσον, τον υποψήφιο της παράταξης του Μπάγκλερ για τον θρόνο της Νορβηγίας. Η Μαργαρίτα πήρε μέρος στον γάμο. Αμέσως μετά το γάμο αρρώστησε και απεβίωσε λίγες εβδομάδες αργότερα. [6]

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λία Μπόυζεν υποδύεται μια μυθιστορηματική Mαργαρίτα στην ταινία του 2016 Ο Τελευταίος Βασιλιάς. Η Μαργαρίτα απεικονίζεται να έχει σχέση με έναν φανταστικό αριστοκράτη Μπάγκλερ και δηλητηριάζει τον Χάακον Γ΄ σε μια συνωμοσία, για να γίνει ξανά βασίλισσα.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Magerøy, H. Soga om birkebeinar og baglar (1988)
  • Imsen, Steinar Våre dronninger: fra Ragnhild Eriksdatter til Sonja (Όσλο: 1991)
  • Koht, Halvdan Norske dronningar (στο "The Old Norse Sagas", 1931)