Μαρίνος Σεβαστός του Αμάλφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρίνος Σεβαστός του Αμάλφι
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔούκας του Αμάλφι
Περίοδος ακμής12ος αιώνας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣεβαστός

Ο Μαρίνος, (Marinus Pensebastus , Sebastus , Dux Amalphitanus), ήταν Δούκας του Αμάλφι [1], την περίοδο 1096 – 1100.

Ο Μαρίνος καταγόταν από την οικογένεια των Σεργίων της Νάπολης και την οικογένεια Καπουάνο της Νάπολης. Είχε το αξίωμα του σεβαστού ή πανσέβαστου[1] όταν εξελέγη δούκας από την αριστοκρατία του Αμάλφι σε αντίθεση με τους Νορμανδούς που κατείχαν το Δουκάτο. Την ίδια χρονιά , το 1096, επιτέθηκαν στην Αμάλφι ο Βοημούνδος του Τάραντα και ο Ρογήρος Α΄ της Σικελίας, αλλά υπό την καθοδήγηση του Μαρίνου, αντιστάθηκε επιτυχώς έως ότου ο Βουμούνδος έχοντας μάθει για την Α΄ Σταυροφορία που προωθούσε ο Πάπας Ουρβανός Β΄ εγκατέλειψε την πολιορκία για να συμμετάσχει σε αυτή. Κατά συνέπεια, το 1097 η πολιορκία διαλύθηκε και η Αμάλφι διατήρησε μεγάλη αυτονομία αναγνωρίζοντας, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, την κυριαρχία των Νορμανδών πριγκίπων.

Ο Μαρίνος ενίσχυσε την άμυνα της πόλης και του στόλου με είκοσι χιλιάδες Σαρακηνούς, αναδιοργάνωσε τη διοίκηση και προώθησε την αυτονομία και τη δημοκρατία των πολιτών.

Ο Μαρίνος εκδιώχθηκε από τους Νορμανδούς, συμμάχησε με μερικούς ευγενείς της Αμάλφι,και λίγο μετά το 1100, κατέφυγε στον Αλέξιο Α΄Κομνηνό. Τον Σεπτέμβριο του 1108 ήταν μεταξύ των υπογραφόντων μαρτύρων της συνθήκης της Δεαβόλεως στο όνομα του Βασιλείου του Βυζαντίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 books google, Istoria dell'antica repubblica d'Amalfi, data alla luce dal, Francesco Pansa, ‎Giuseppe Pansa, 1724, σελ. 79

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ferdinand Chalandon, Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile, Parigi 1907. Ed. it: Storia della dominazione normanna in Italia ed in Sicilia, trad. di Alberto Tamburrini, Cassino 2008. ISBN 978-88-86810-38-8