Μαρία Λουίζα Αλμπερτίνα του Λάινινγκεν-Ντάγκσμπουργκ-Φάλκενμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Λουίζα Αλβερτίνα του Λάινινγκεν-Ντάγκσμπουργκ-Φάλκενμπουργκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Maria Luise Albertine von Leiningen-Dagsburg-Falkenburg (Γερμανικά)
Γέννηση16  Μαρτίου 1729[1]
Heidesheim am Rhein
Θάνατος11  Μαρτίου 1818[1]
Νόιστρελιτς
Τόπος ταφήςΒερολίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΜεγάλο Δουκάτο της Έσσης
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓεώργιος Γουλιέλμος της Έσσης-Ντάρμστατ (από 1748)[2]
ΤέκναΛουίζα της Έσσης-Ντάρμστατ
Καρλόττα της Έσσης-Ντάρμστατ
Φρειδερίκη της Έσσης-Ντάρμστατ
Αυγούστα Βιλελμίνη της Έσσης-Ντάρμστατ
Γεώργιος Κάρολος της Έσσης-Ντάρμστατ
Κάρολος-Γουλιέλμος-Γεώργιος της Έσσης-Ντάρμστατ
Λουδοβίκος Γεώργιος Κάρολος της Έσσης-Ντάρμστατ
ΓονείςΧριστιανός Κάρολος Ράινχαρντ του Λάινινγκεν-Ντάγκσμπουργκ-Φάλκενμπουργκ και Katharina Polyxena von Solms-Rödelheim
ΑδέλφιαΚαρολίνα Φελίτσιτας του Λάινινγκεν-Ντάγκσμπουργκ
ΟικογένειαΟίκος του Λάινινγκεν
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Λουίζα Αλβερτίνα (γερμ. Marie Luise Albertine von Leiningen-Dagsburg-Falkenburg, 16 Μαρτίου 1729 - 11 Μαρτίου 1818), ήταν κόρη του Κόμη του Λάινινγκεν-Ντάγκσμουργκ-Φάλκενμπουργκ και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα της Έσσης-Ντάρμστατ. Κληρονόμησε τη βαρονία του Μπρόιχ. Ήταν η γιαγιά και η εκπαιδεύτρια της Λουίζας του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς, η οποία αργότερα έγινε βασίλισσα της Πρωσίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Χριστιανού Καρόλου Ραϊνάρδου κόμη του Λάινινγκεν-Ντάγκσμπουργκ-Φάλκενμπουργκ (1695–1766) και της Αικατερίνης Πολυξένης του Ζολμς-Ρέντελχαϊμ ουντ Άσενχαϊμ (1702–1765). Μετά το τέλος του πατέρα της κληρονόμησε τη βαρονία του Μπρόιχ και ξεκίνησε με τον αρχιτέκτονα Nικολά ντε Πιζάζ την αποκατάσταση και επέκταση του Κάστρου Μπρόιχ[3]. Το 1806 η κυβέρνηση του Μπρόιχ διαλύθηκε από τον Ναπολέοντα και το 1815 και το Μπρόιχ προσαρτήθηκε στην Πρωσία.

Στις 16 Μαρτίου 1748 παντρεύτηκε τον Γεώργιο Γουλιέλμο της Έσσης-Ντάρμστατ, αδελφό του Λουδοβίκου Θ΄ της Έσσης-Ντάρμστατ, στο Χάιντερσχαϊμ-επί-του-Ρήνου. Καθώς ο Λουδοβίκος Θ΄ έμεινε σχεδόν αποκλειστικά στο Πίρμαζενς, αυτή αισθάνθηκε την υποχρέωση, μετά το τέλος της συζύγου εκείνου το 1774, να εκπροσωπεί το έδαφος στην πρωτεύουσα Ντάρμστατ.

Οι κόρες της Φρειδερίκη και Καρλόττα ήταν η πρώτη και η δεύτερη σύζυγος αντίστοιχα του Καρόλου Β΄ του Mεκλεμβούργου-Στρέλιτς. Και οι δύο απεβίωσαν κατά τον τοκετό. Στη συνέχεια ο Κάρολος Β΄ τερμάτισε την υπηρεσία του ως γενικός κυβερνήτης στο Αννόβερο και μετακόμισε με τα παιδιά του στην πεθερά του στο Ντάρμστατ. Η Μαρία Λουίζα Αλβερτίνα ήταν χήρα από το 1782 και ανέλαβε την εκπαίδευση και τη φροντίδα των παιδιών του Καρόλου Β΄ (των εγγονών της): Καρλόττας Γεωργίνας, Θηρεσίας, Λουίζας, Φρειδερίκης και Γεώργιο.

Από αυτά η Καρλόττα Γεωργίνα δεν μετακόμισε με τον πατέρα της στο Ντάρμστατ. Στην ηλικία των 16 ετών είχε παντρευτεί τον Φρειδερίκο της Σαξονίας-Χίλντμπουργκχαουζεν. Ο πατέρας της Κάρολος Β΄ επισκεπτόταν συχνά τον γιο του του και μετακόμισε στο Χίλντμπουργκχαουζεν με τη μεγαλύτερη κόρη του το 1787, αφού έγινε πρόεδρος της τοπικής αυτοκρατορικής επιτροπής χρέους. Έτσι η Mαρία Λουίζα Αλβερτίνα φρόντιζε κυρίως τη Θηρεσία και τις αδελφές της Λουίζα και Φρειδερίκη, για τις οποίες παρείχε ένα ασφαλές και ανεπίσημο σπίτι στο "Παλαιό Παλάτι" στην πλατεία της αγοράς στο Ντάρμστατ. Χρησιμοποίησε επαρχιακές εκπαιδευτικές μεθόδους. [4]

Το 1790 ταξίδεψε με τη Λουίζα, τη Φρειδερίκη και τον Γεώργιο στη Φρανκφούρτη, για να δει τη στέψη του Λεοπόλδου Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έμεινε εδώ με την Καταρίνα Ελίζαμπετ Γκαίτε. Το 1791 έκανε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ολλανδία. Το 1792 διέφυγε από τον γαλλικό στρατό που προχωρούσε και πήρε τα παιδιά από το Ντάρμστατ στην εγγονή της Καρλόττα Γεωργίνα στο Χίλντμπουργχαουζεν, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 1793. Στο ταξίδι επιστροφής στο Ντάρμστατ ταξίδεψε μέσω της Φρανκφούρτης, όπου είχε κανονιστεί μία συνάντηση μεταξύ τής εγγονής της Λουίζας και του μελλοντικού συζύγου της Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ΄ της Πρωσίας. Το 1793 συνόδευσε τη Λουίζα και τη Φρειδερίκη στον γάμο τους στο Βερολίνο.

Η Μαρία Λουίζα Αλβερτίνα περιγράφεται ως ένας υπέροχος άνθρωπος, με ζεστή καρδιά, χαρούμενη όλη την ώρα· συνήθως μιλούσε τη διάλεκτο του Παλατινάτου. [5] Η εγγύτητα και η ζεστασιά που είχε κατά τη διάρκεια της ανατροφής των εγγονών της, πέρασε σε αυτά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1748 τον Γεώργιο Γουλιέλμο της Έσσης-Ντάρμστατ, συνταγματάρχη και στρατηγό του ιππικού της Πρωσίας, και είχε τέκνα:

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p14616.htm#i146155. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. p14616.htm#i146155. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  3. «Αρχείο:Mülheim adR - Am Schloss Broich - Schloss ex 03 ies.jpg - Βικιπαίδεια». commons.wikimedia.org. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2022. 
  4. Karin Feuerstein-Praßer: The Prussian Queen. Munich: Piper 2005, p. 252
  5. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2011. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Claudia von Gélieu και Christian von Gélieu: Η δασκάλα της Βασίλισσας Λουίζ: Salomé de Gélieu, Ρέγκενσμπουργκ 2007,(ISBN 978-3-7917-2043-2)
  • Carsten Peter Thiede and Eckhard G. Franz: Years with Louise of Mecklenburg-Strelitz, Archive for History of Hesse and Archeology, Τόμος 43, Ντάρμστατ 1985

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]