Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας (1680-1741)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Ελισάβετ της Αυστρίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Maria Elisabeth von Österreich (Γερμανικά)
Γέννηση13  Δεκεμβρίου 1680[1][2][3]
Λιντς[2][4][3]
Θάνατος26  Αυγούστου 1741[1][2][5]
domaine de Mariemont[2]
Τόπος ταφήςΑυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης και Βρυξέλλες
Χώρα πολιτογράφησηςΔυναστεία των Αψβούργων
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά[6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΛεοπόλδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας[4] και Ελεονώρα Μαγδαληνή του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ
ΑδέλφιαΜαρία Μαγδαληνή της Αυστρίας
Μαρία Άννα της Αυστρίας
Μαρία Αντωνία της Αυστρίας
Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας
Κάρολος ΣΤ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Ιωσήφ Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Λεοπόλδος Ιωσήφ της Αυστρίας
ΟικογένειαΟίκος των Αψβούργων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Ενάστρου Σταυρού
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Ελισάβετ (γερμ. Maria Elisabeth von Habsburg, 13 Δεκεμβρίου 1680 - 26 Αυγούστου 1714) από τον Οίκο των Αψβούργων ήταν κόρη του Αρχιδούκα της Αυστρίας και Βασιλιά της Ουγγαρίας, Βοημίας και Γερμανίας. Έγινε κυβερνήτης των Κάτω-Χωρών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η δεύτερη κόρη (1η από τον 3ο γάμο) του Λεοπόλδου Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της τρίτης συζύγου του Ελεονώρας Μαγδαληνής των Βίττελσμπαχ, κόρης του Φιλίππου Γουλιέλμου του Παλατινάτου-Νόιμπουργκ.

Γεννήθηκε στο Λιντς της Άνω Αυστρίας. Ήταν καλά μορφωμένη και μιλούσε άνετα λατινικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά. Δεν παντρεύτηκε.

Το 1725 διαδέχθηκε τον Ευγένιο της Σαβοΐας ως κυβερνήτης-αντιβασιλέας στις Αυστριακές Κάτω Χώρες από τον αδελφό της Κάρολο ΣΤ΄. Περιγράφεται ως δυναμική διοικητής και λαοφιλής. Η ανεξάρτητη πολιτική της ωστόσο, δεν εκτιμάτο πάντα από τη Βιέννη. Ανέστειλε τη λειτουργία της Εταιρείας της Οστάνδης (των Ανατολικών και Δυτικών Ινδιών) το 1727 και την έκλεισε το 1731.

Είχε αρκετά οικονομικά μέσα στη διάθεσή της για να διατηρεί μία επιτηδευμένη Αυλή, επικεντρωμένη στην καλλιέργεια και τη μουσική. Μεταξύ άλλων, ήταν η προστάτης του Ζαν-Πωλ Φιόκο, διευθυντή μουσικής στο παρεκκλήσιο, ο οποίος της αφιέρωσε αρκετά ορατόρια μεταξύ των ετών 1726-1738.

Ο Αρχιτέκτονας Ζαν-Αντρέ Ανεεσάν σχεδίασε το Ανάκτορο Μαρίεμοντ (στο Μόρλανβελτς του Αινώ) γι'αυτήν, όπου περνούσε τα καλοκαίρια της. Εκεί απεβίωσε απροσδόκητα και η σορός της εκτέθηκε σε προσκύνημα στις Βρυξέλλες. Ήταν 61 ετών και τάφηκε εκεί αρχικά. Το 1749 μεταφέρθηκε στη Βιέννη, στην Αυτοκρατορική Κρύπτη, δίπλα στον αδελφό της Κάρολο ΣΤ΄.

Πγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Genealogie ascendante jusqu'au quatrieme degre inclusivement de tous les Rois et Princes de maisons souveraines de l'Europe actuellement vivans [Genealogy up to the fourth degree inclusive of all the Kings and Princes of sovereign houses of Europe currently living] (in French). Bourdeaux: Frederic Guillaume Birnstiel. 1768. p. 100.
  • Eder, Karl (1961), "Ferdinand III.", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 5, Berlin: Duncker & Humblot, pp. 85–86; (full text online)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]