Μαξ Εμάνουελ Αϊνμίλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαξ Εμάνουελ Αϊνμίλερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14  Φεβρουαρίου 1807[1][2][3]
Μόναχο[4]
Θάνατος9  Δεκεμβρίου 1870[4]
Μόναχο
Τόπος ταφήςπαλαιό νότιο νεκροταφείο του Μονάχου (48°7′36″ s. š., 11°33′48″ v. d.)
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Βαυαρίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
ΣπουδέςΑκαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος
glass artist
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαξιμίλιαν Εμάνουελ Αϊνμίλερ (Maximilian Emanuel Ainmiller, 14 Φεβρουαρίου 18079 Δεκεμβρίου 1870) ήταν Γερμανός ζωγράφος γεννημένος στο Μόναχο, που ειδικεύθηκε στην τέχνη της υαλογραφίας (βιτρώ), θεωρούμενος ως θεμελιωτής της σύγχρονης υαλογραφίας.

Υπό την καθοδήγηση του Φρίντριχ Βίλχελμ φον Γκέρτνερ, διευθυντή της βασιλικής Porzellan Manufaktur Nymphenburg, ο Αϊνμίλερ σπούδασε την υαλογραφία τόσο ως μηχανική διαδικασία όσο και ως τέχνη, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου.

Τα πρώτα δείγματα της καλλιτεχνικής παραγωγής του Αϊνμίλερ βρίσκονται στον καθεδρικό ναό του Ρέγκενσμπουργκ (Ρατισβόνης). Επιπλέον, με λίγες εξαιρέσεις, όλες οι υαλογραφίες στον καθεδρικό ναό της Γλασκώβης είναι δικές του δημιουργίες. Δείγματα της δουλειάς του μπορεί επίσης να δει κάποιος στον Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, αλλά φιλοτέχνησε και παραστάσεις των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου σε παράθυρα του Βατικανού.

«Ο γάμος του Γουλιέλμου Ε΄ και της Ρενάτας της Λωρραίνης», πίνακας του Μ.Ε. Αϊνμίλερ (1854)

Ο Αϊνμίλερ είχε επίσης καλές επιδόσεις στην ελαιογραφία, ιδίως με θέμα εσωτερικά κτηρίων: οι απεικονίσεις του Βασιλικού Παρεκκλησίου στο Κάστρο του Ουίντσορ και του Αββαείου του Ουέστμινστερ έχουν γίνει αντικείμενο θαυμασμού, με τη δεύτερη να εκτίθεται στη Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου.

Ο Μαξ Αϊνμίλερ πέθανε στο Μόναχο σε ηλικία 63 ετών και έχει ταφεί στο Παλαιό Νότιο Κοιμητήριο της πόλεως. Μία οδός στο Σβάμπινχ του Μονάχου, η Ainmillerstrasse, φέρει το όνομά του.

Ο Αϊνμίλερ υπήρξε μέντορας πολλών αξιόλογων ζωγράφων. Εγγονοί του, από την κόρη του τη Μαρίε, ήταν ο θεατρικός συγγραφέας Μαξ Νηλ και ο συνθέτης Χάινριλ Νηλ, που γεννήθηκε δυο μήνες πριν από τον θάνατο του παππού του.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]