Μαντούντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 9°52′0″S 34°28′0″E / 9.86667°S 34.46667°E / -9.86667; 34.46667

Μαντούντα
(Madunda)
Τοπική ονομασία Madunda
Οικισμός
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό μπεζ) όπου φαίνεται η Περιφέρεια Ντζόμπε (σε μπορντό).
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. η Περιφέρεια Ντζόμπε (σε ανοικτό πράσινο)[Σημ. 1] και
β. η Περιοχή Λουντέουα (σε σκούρο πράσινο).
Χώρα Τανζανία
Ζώνη Νότια Υψίπεδα
Περιφέρεια Ντζόμπε
(Njombe Region)
Περιοχή Λουντέουα
(Ludewa District)
Πρωτεύουσα Λουντέουα
(Ludewa)
Επιφάνεια (στο Μαουένγκι) 180 km²
-- mi²
Πληθυσμός (στο Μαουένγκι) 9.083 (2012)[1]
Πυκνότητα Πληθυσμού (στο Μαουένγκι) 50,41 / km² (2012)[1]
Υψόμετρο --- m
--- ft
Ζώνη Ώρας Ανατολικής Αφρικής +3
Ταχυδρομικός Κώδικας 59xxx
Κωδικός κλήσης 027
Δικτυακός Ιστότοπος www.njombe.go.tz
www.njombe.go.tz/ludewa

Η Μαντούντα (αγγλικά / σουαχίλι: Madunda), είναι ένας μικρός οικισμός που διοικητικά ανήκει στο Αγροτικό Τμήμα Μαουένγκι (Mawengi Rural Ward), στην Περιοχή Λουντέουα (Ludewa District), στην Περιφέρεια Ντζόμπε (Njombe Region)[Σημ. 2] της Τανζανίας. Περιβάλλεται από τα Όρη Λίβινγκστον, από τα οποία μπορεί να δει κανείς τη Λίμνη Μαλάουι (Lake Malawi).

Η υλοτομία είναι η κύρια απασχόληση των κατοίκων της.

Ο Gerold Pangisa Haule, ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής του Δευτεροβάθμιου Σχολείου της Μαντούντα (Madunda Secondary School).

Το Δευτεροβάθμιο Σχολείο της Μαντούντα (Madunda Secondary School), ένα οικοτροφείο το οποίο βασίζεται στην πρωτοβουλία των γονέων, βρίσκεται εκεί, πλησίον της Καθολικής εκκλησίας. Το σχολείο και η περιοχή υποστηρίζονται από την οργάνωση Afrikahilfe Schondorf,[2] η οποία έχει προμηθεύσει προϊόντα για το σχολείο και ένα ιατρείο που διευθύνεται από την τοπική εκκλησία.

Το Αγροτικό Τμήμα Μίλο βρίσκεται περί τα 15 χλμ. ανατολικά της Μαντούντα (Madunda)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εδώ, (σε ανοικτό πράσινο) εμφανίζεται ο χάρτης της παλαιάς Περιφέρειας Ιρίνγκα, η οποία κυριολεκτικά κόπηκε στα δυο (στις σημερινές Περιφέρειες Ιρίνγκα και Ντζόμπε).
  2. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Njombe όσο και η ονομασία Njobe, στα Ελληνικά γράφονται ως «Ντζόμπε». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Νου-τζό-μου-μπε» και όχι ως «Ν-τζό-μπε» (γιατί δεν είναι Njobe αλλά Njombe). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Thomas Brinkhoff (28 Σεπτεμβρίου 2019). «Mawengi, Rural Ward in in Southern Highlands, Tanzania».  Unknown parameter |access date= ignored (|access-date= suggested) (βοήθεια)
  2. «Afrikahilfe Schondorf» (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2013.