Μαλατέστα Δ΄ Μαλατέστα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαλατέστα Δ΄ Μαλατέστα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1370[1][2]
Πέζαρο
Θάνατος19  Δεκεμβρίου 1429
Γκραντάρα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακοντοτιέρος
ποιητής
Οικογένεια
ΣύζυγοςElisabetta da Varano (1383–1405)
ΤέκναΓκαλεάτσο Μαλατέστα
Πάολα Μαλατέστα
Κάρλο Β΄ Μαλατέστα
Κλεώπα Μαλατέστα
Galeotto II Malatesta
Πανδούλφος Μαλατέστα
Galeazzo Malatesta, Signore di Pesaro[3]
ΓονείςΠαντόλφο Β΄ Μαλατέστα και Paola Orsini[3]
ΟικογένειαΟίκος των Μαλατέστα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαLord
Θυρεός

Ο Μαλατέστα Δ΄ των Σονέτων, ιταλ.: Malatesta ΙV dei Sonetti, (1370 - 19 Δεκεμβρίου 1429) από τον Οίκο των Μαλατέστα ήταν Ιταλός κοντοτιέρο, ποιητής, και κύριος των Πέζαρο, Φοσσομπρόνε, Γκραντάρα, Τζέζι, Νάρνι και άλλων φέουδων στην Ιταλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Πέζαρο, ήταν ο μόνος γιος του Παντόλφο Β΄ κοντοτιέρου, κυρίου του Πέζαρο και της δεύτερης συζύγου του Πάολας Ορσίνι. Του έδωσαν το παρωνύμιο «των σονέτων» (dei sonetti) λόγω της αγάπης του για τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες. Νυμφεύτηκε την Eλιζαμπέτα ντα Βαράνο, η οποία του χάρισε επτά παιδιά: Γκαλεάτσο, Κάρλο Β΄, Γκαλεότο, Πάολα, Παντόλφo, Κλεόφα και Tαντέα.

Έγινε κύριος του Πέζαρο το 1385. Προσλήφθηκε από τον πάπα Ουρβανό ΣΤ΄ για να πολεμήσει ενάντια στον αντίπαπα Κλήμη Ζ΄. Το 1390 πολέμησε εναντίον της Μπολόνια με επικεφαλής τον Τζιοβάνι ντα Μπαρμπιάνο και αργότερα προσλήφθηκε από τη Δημοκρατία της Φλωρεντίας εναντίον των Βισκόντι του Μιλάνου. Το 1392 αφορίστηκε από τον πάπα, επειδή είχε κυριεύσει το Τόντι, που ήταν μία παπική ιδιοκτησία.

Το 1394 υπηρέτησε τον αντίπαπα Βενέδικτο ΙΓ΄, ο οποίος τον ονόμασε αρχιστράτηγο της Μπολόνια, για να πολεμήσει εναντίον του πάπα Βονιφατίου Η΄. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, κατέστρεψε αρκετές πόλεις στην Ούμπρια και το Λάτιο και πήρε τον έλεγχο του Νάρνι και του Όρτε για τον εαυτό του ως κυβερνήτη (podestà). Αργότερα έκανε ειρήνη με τον Βονιφάτιο Η΄. Το 1404 ο Μαλατέστα Δ΄ προσλήφθηκε από τη Δημοκρατία της Βενετίας, η οποία του ανέθεσε περίπου 20.000 στρατιώτες για να πολεμήσει εναντίον των Καραρέζι της Πάντοβας. Ωστόσο τα Βενετικά στρατεύματα ηττήθηκαν και επέστρεψαν στο Πέζαρο στα τέλη του 1404, μετά το οποίο έκανε ένα προσκύνημα στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Μόλις ελευθερώθηκε, τάχθηκε υπέρ του αντιπάπα Αλεξάνδρου Ε΄, ο οποίος το 1409 τον διέταξε να πολεμήσει στην Τοσκάνη μαζί με τους Φλωρεντινούς κατά των δυνάμεων του Λαδίσλαου της Νάπολης. Η σύγκρουση κράτησε μέχρι το 1412: ο Μαλατέστα Δ΄ έκανε ξανά ειρήνη με τον πάπα και έκτοτε πολέμησε εναντίον του αντιπάπα Ιωάννη ΚΓ΄. Το 1415 υπερασπίστηκε τα φέουδα της Ούμπρια από τον Μπράτσιο ντα Μοντόνε. Το 1416-1417 ο Μαλατέστα συμμετείχε στον πόλεμο για το Τζέζι, ο οποίος εξάντλησε το ταμείο του.

Το 1423 προσλήφθηκε στη Φλωρεντία στον πόλεμο κατά του Μιλάνου. Το 1424 στη μάχη της Τσαγκονάρα, ο εξάδελφός του Κάρλο Α΄ πιάστηκε αιχμάλωτος· την ίδια μοίρα είχαν και οι γιοι του Γκαλεάτσο και Κάρλο Β΄, αφού πολιορκήθηκαν στη Γκραντάρα από τον Άντζελο ντέλα Πέργκολα. Το επόμενο έτος ο Mαλατέστα Δ΄ υπέγραψε μία συνθήκη ειρήνης στο Aμπιατεγκράσο.

Αποσύρθηκε στη Γκραντάρα, όπου απεβίωσε το 1429. Ως προστάτης των τεχνών, είχε φιλοξενήσει στο Πέζαρο μορφές όπως ο Φραντσέσκο Καζίνι και ο ζωγράφος Mαριότο ντι Νάρντο και αλληλογραφούσε με τους ουμανιστές Κολούτσιο Σαλουτάτι και τη νύφη του Μπατίστη Μοντεφέλτρο. Ο Μαλατέστα Δ΄ ήταν επίσης συγγραφέας ποιημάτων, που συγκεντρώθηκαν στο έργο Τραγουδάκια (Canzoniere), επηρεασμένα από τον Πετράρχη και τη σύγχρονη λογοτεχνία της Τοσκάνης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Eλιζαμπέτα ντα Βαράνο, η οποία του χάρισε επτά παιδιά:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Franceschini, G. (1973). I Malatesta. Milan: Dall'Oglio. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Γκαλεότο Α΄ Μαλατέστα
κύριος του Πέζαρο
1381-1429
Διάδοχος
Αλεσσάντρο Σφόρτσα