Μία εικόνα, χίλιες λέξεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η έκφραση όπως χρησιμοποιήθηκε σε διαφημιστική καταχώρηση αμερικανικής εφημερίδας το 1913

Η έκφραση Μία εικόνα, χίλιες λέξεις χρησιμοποιείται για να διατυπώσει την υπεροχή της εικόνας στην απεικόνιση σύνθετων έννοιων ή συναισθημάτων σε σχέση με την λεκτική περιγραφή.

Η έκφραση χρησιμοποιήθηκε στον τομέα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ ήδη από τη δεκαετία του 1910. Ωστόσο η ακριβής σημερινή φράση - One Look Is Worth a Thousand Words - αποδίδεται στον Φρεντ Μπάρναρντ, ο οποίο την χρησιμοποίησε στο διαφημιστικό περιοδικό "Printers' Ink", του 1911 ως σλόγκαν με σκοπό την προώθηση της διαφημίσεων στα τραμ. [1]

Στο βιβλίο "The Home Book of Proverbs, Maxims, and Familiar Phrases" του 1949 αναφέρεται ότι ο Μπάρναρντ βεβαίωσε ότι επρόκειτο για κινέζικη παροιμία, προκειμένου να της προσδώσει αίγλη και εγκυρότητα. [2]

Στην κινεζική υπάρχει η αντίστοιχη έκφραση : «Το να ακούσεις κάτι 100 φορές δεν είναι καλύτερο από το να το δεις μια» (百闻不如一见, p bǎi wén bù rú yī jiàn)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The history of a picture's worth». Ανακτήθηκε στις 12 Ιουλίου 2008. 
  2. Stevenson, Burton (1949). Stevenson's book of proverbs, maxims and familiar phrases. London: Routledge and Kegan Paul. σελ. 2611.