Μέρι Έλεν Γουέμπερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέρι Έλεν Γουέμπερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση24  Αυγούστου 1962
Κλίβελαντ
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ
Νότιο Μεθοδιστικό Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Περντιού
Bedford High School[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααστροναύτρια
μηχανικός
χημικός
καθηγήτρια πανεπιστημίου
αεροπόρος[2]
ΕργοδότηςNASA
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μέρι Έλεν Γουέμπερ (Mary Ellen Weber) (γεννημένη στις 24 Αυγούστου του 1962) είναι Αμερικανίδα στέλεχος, επιστήμονας, αεροπόρος, ομιλήτρια και πρώην αστροναύτης της NASA.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γουέμπερ γεννήθηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο και μεγάλωσε στο Bedford Heights του Οχάιο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Μπέντφορντ το 1980. Έλαβε πτυχίο το 1984 στη χημική μηχανική (με διάκριση) από το Πανεπιστήμιο Purdue, όπου ήταν μέλος της αδελφότητας ΦΜ [3]. Έλαβε διδακτορικό στη φυσική χημεία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ το 1988 και MBA από το Southern Methodist University το 2002. [4]

Καριέρα πριν τη NASA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προπτυχιακή φοιτήτρια, η Γουέμπερ ήταν ασκούμενη χημικής μηχανολογίας στο Ohio Edison, Delco Electronics και 3M. Στη διδακτορική της έρευνα στο Μπέρκλεϊ, εξερεύνησε τη φυσική των χημικών αντιδράσεων που αφορούσαν το πυρίτιο. Στο Texas Instruments ερεύνησε νέες διεργασίες και επαναστατικό εξοπλισμό για την δημιουργία τσιπ υπολογιστή, με τη SEMATECH και το Applied Materials. Είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας και δημοσίευσε εννέα εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά.

Καριέρα στη NASA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γουέμπερ επιλέχθηκε από τη NASA για τη δέκατη τέταρτη ομάδα αστροναυτών το 1992. Κατά τη διάρκεια της δεκαετής της καριέρας με τη NASA, κατείχε πολλές θέσεις. Εργάστηκε εκτενώς στο εμπόριο τεχνολογίας, και ως μέρος μιας ομάδας που έπαιρνε εντολές από τον διευθύνοντα σύμβουλο της NASA, συνεργάστηκε άμεσα με μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων για να εντοπίσει και να αναπτύξει επιτυχώς ένα επαγγελματικό εγχείρημα που να αξιοποιεί μια διαστημική τεχνολογία. Επιπλέον, η Γουέμπερ ήταν η μεσολαβήτρια νομοθετικών υποθέσεων στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον, όπου ερχόταν σε επαφή με το Κογκρέσο και ταξίδευε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της NASA. Πριν από αυτόν τον διορισμό, ήταν Πρόεδρος του συμβουλίου προμηθειών του εξωτερικού συνεργάτη του Προγράμματος Βιοτεχνολογίας και επίσης υπηρέτησε σε μια ομάδα η οποία ανανέωσε το σχέδιο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ερευνητικές εγκαταστάσεις του Διαστημικού Σταθμού. Οι πρωταρχικές τεχνικές αποστολές της Γουέμπερ στο Γραφείο Αστροναυτών περιλάμβαναν τις προετοιμασίες εκτόξευσης διαστημικών λεωφορείων στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy, την ανάπτυξη ωφέλιμου φορτίου και την ανάπτυξη της επιστήμης, καθώς και την ανάπτυξη προτύπων και μεθόδων για την επιστημονική εκπαίδευση του πληρώματος. Βετεράνος δύο διαστημικών πτήσεων, της STS-70 και της STS-101, ήταν μία από τους νεότερους που πέταξαν στο διάστημα και κατέγραψε πάνω από 450 ώρες. Έλαβε το Εξαιρετικό Μετάλλιο Υπηρεσίας της NASA. Παραιτήθηκε από τη NASA το Δεκέμβριο του 2002.

Εμπειρία σε διαστημικές πτήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανακάλυψη STS-70 (13–22 Ιουλίου, 1995), μια αποστολή που μετέφερε επιτυχώς σε τροχιά έναν κρίσιμο δορυφόρο επικοινωνίας της NASA ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, τον TDRS-G στην τροχιά των 22 χιλιάδων μιλίων πάνω από τον ισημερινό. Η Γουέμπερ αξιοποίησε τον δορυφόρο και επίσης πραγματοποίησε πρωτοποριακά πειράματα βιοτεχνολογίας, καλλιεργώντας ιστούς καρκίνου του παχέος εντέρου που ποτέ πριν δεν είχαν δημιουργηθεί, αποτελώντας αργότερα μια κορυφαία εκπρόσωπο της βιοτεχνολογίας της NASA σε αυτόν τον τομέα. Ήταν το βασικό μέλος του πληρώματος του διαστημικού περιπάτου σε περίπτωση που μια δυσλειτουργία απαιτούσε κάποιο διαστημικό περίπατο, ιατρική σύμβουλος του πληρώματος και μέλος των ιπτάμενων χειριστών προσγείωσης. Η STS-70 ήταν γνωστή για το "πλήρωμα του Οχάιο" και για την καθυστέρηση της εκτόξευσης τελευταία στιγμή λόγω δρυοκολαπτών, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή ως η "πτήση των δρυοκολαπτών". Η αποστολή STS-70 ολοκληρώθηκε σε 142 τροχιές της Γης, αφού ταξίδεψε 3,7 εκατομμύρια μίλια σε 214 ώρες και 20 λεπτά.

Η STS-101 Atlantis (19-29 Μαΐου, 2000), η τρίτη αποστολή Διαστημικού Λεωφορείου που αφιερώθηκε στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού - μια κρίσιμη αποστολή, χωρίς καμιά αποστολή στον αρχικό Σταθμό πάνω από ένα χρόνο και με μπαταρίες που επιδεινώνονταν. Το πλήρωμα επισκευάστηκε και εγκατέστησε ηλεκτρικά και υποστηρικτικά εξαρτήματα, τόσο εντός όσο και εκτός, και ώθησε τον Σταθμό σε ασφαλή τροχιά. Η Γουέμπερ ήταν μέλος του πληρώματος του καταστρώματος πτήσης για εκτόξευση, προσγείωση και ραντεβού σταθμών, οδήγησε το ρομποτικό βραχίονα της Ατλαντίδας στα πόδια των χειριστών του διαστημικού πεζοδρομίου κατά μήκος της επιφάνειας του Σταθμού, και διευθύνθηκε η εφοδιαστική και η μεταφορά εξοπλισμού άνω των τριών χιλιάδων κιλών. Επίσης, ανέπτυξε νέες λίστες ελέγχου πληρώματος για αστοχίες κινητήρα κατά την ανάβαση και νέες διαδικασίες για λειτουργίες ρομποτικών βραχιόνων Η αποστολή STS-101 - το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ A&E, Mission Possible - πραγματοποιήθηκε σε 155 τροχιές της Γης, αφού ταξίδεψε 4,1 εκατομμύρια μίλια σε 236 ώρες και 9 λεπτά. [5]

Μετά τη NASA[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γουέμπερ βρίσκεται τώρα (Ιανουάριος του 2014) με την STELLAR Strategies, LLC, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με στρατηγικές επιχειρήσεων σε υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις, τεχνολογίες επικοινωνιών και νομοθετική στρατηγική. [4] Είναι επίσης ομιλήτρια, [6] με πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας με ένα ευρύ φάσμα κοινού και χώρων.

Πριν από τις στρατηγικές STELLAR, η Γουέμπερ ήταν αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων και πολιτικής για εννέα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Νοτιοδυτικό Ιατρικό Κέντρο στο Ντάλας του Τέξας .

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γουέμπερ είναι παντρεμένη με τον Δρ. Jerome Elkind - ιδρυτή της Stellar Generation, LLC, μιας εταιρείας εναλλακτικής τεχνολογίας ενέργειας - που κατάγεται από την Bayonne, New Jersey .

Έχοντας καταγράψει σχεδόν 5.000 πτώσεις με αλεξίπτωτο, η Γουέμπερ είναι μια ενεργή αλεξιπτωτίστρια, με 13 ασημένια και χάλκινα μετάλλια μέχρι σήμερα στο Εθνικό Πρωτάθλημα Skydiving των ΗΠΑ και ένα παγκόσμιο ρεκόρ το 2002 για τον μεγαλύτερο σχηματισμό ελεύθερης πτώσης με 300 αλεξιπτωτιστές.  Επιπλέον, είναι πιλότος με βαθμολογία οργάνου, σκιέρ και δύτρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  3. «Famous Phi Mus». Phi Mu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2007. 
  4. 4,0 4,1 «ITaP Research Computing - Knowledge». www.rcac.purdue.edu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιουλίου 2020. 
  5. «Astronaut Bio: Mary Ellen Weber 10/04». www.jsc.nasa.gov. 
  6. «Stellar Keynotes - HOME». 22 Αυγούστου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]