Μέθοδος Ισοδυναμίας με την Βεβαιότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μέθοδος Ισοδυναμίας με την Βεβαιότητα (Αγγλ:certainty equivalent approach) είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους ενσωμάτωσης του κινδύνου στον προϋπολογισμό επενδύσεων κεφαλαίου. Απορροφά τον κίνδυνο των αναμενόμενων πρόσθετων ταμειακών ροών ενός επενδυτικού προγράμματος και τις μετατρέπει σε βέβαιες ταμειακές ροές. Ακολούθως προεξοφλεί τις ταμειακές ροές στο παρόν με ένα επιτόκιο χωρίς κίνδυνο (risk-free rate of return).

Υπολογισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρόσθετες ταμειακές ροές ενός επενδυτικού προγράμματος απαλλάσσονται από τον κίνδυνο με το να πολλαπλασιαστούν με έναν συντελεστή ισοδυναμίας με την βεβαιότητα (αt), ο οποίος μετατρέπει τις ταμειακές ροές με κίνδυνο σε ισοδύναμες ταμειακές ροές χωρίς κίνδυνο.

Τεχνικές λεπτομέρειες
Ο αt λαμβάνει τιμές μεταξύ του μηδενός (όταν υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος) και της μονάδας (όταν δεν υπάρχει κίνδυνος). Ο συντελεστής ισοδυναμίας με την βεβαιότητα αt (certainty equivalent coefficient) είναι ο λόγος του βέβαιου αποτελέσματος προς το αποτέλεσμα με κίνδυνο.

++++

Έχοντας λοιπόν προσαρμόσει τις ταμειακές ροές με κίνδυνο, πολλαπλασιάζοντας αυτές με αt, σε ταμειακές ροές χωρίς κίνδυνο εφαρμόζουμε μία από τις μεθόδους αξιολόγησης επενδυτικών προγραμμάτων

Εναλλακτικά
Εάν γνωρίζουμε το επιτόκιο με κίνδυνο (ρ) ο συντελεστής ισοδυναμίας με την βεβαιότητα αt υπολογίζεται ως εξής:

at=