Μάχη της Θυρέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μάχη της Θυρέας ήταν μία μάχη που έγινε το 546 π.Χ. στην περιοχή της Θυρέας (σημερινό Άστρος), ανάμεσα στους Αργείους και στους Σπαρτιάτες.

Η πεδιάδα που έχει πάρει την ονομασία της από την Αρχαία Θυρέα. Οπτική από τη Ζάβιτσα. Διακρίνονται το Άστρος και το Παράλιο Άστρος.

Ιστορικό Μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάχη της Θυρέας, ή Μάχη των 600 λογάδων, ήταν η σημαντικότερη μάχη μεταξύ Λακεδαιμονίων και Αργείων για την κυριαρχία στην Κυνουρία, η οποία έγινε το 546 π.Χ. Ο Ηρόδοτος αφηγείται με λεπτομέρειες τα περιστατικά της μάχης εκείνης ηθογραφώντας και τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστών και τα πολεμικά ηρωικά έθιμα εκείνης της εποχής. Οι δύο στρατοί επέλεξαν 300 λογάδες (εκλεκτούς), οι οποίοι είχαν συμφωνήσει να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων και να περιέλθει η περιοχή στον νικητή. Ο υπόλοιπος στρατός και των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να αποχωρήσει και να αφήσουν πίσω τους λογάδες. Έτσι όταν οι δύο στρατοί έφυγαν οι λογάδες τους άρχισαν να πολεμούν. Η μάχη κρατούσε και οι δύο πλευρές έβγαιναν ισόπαλοι. Στο τέλος από τους 600 λογάδες έμειναν μόνο τρεις: δύο Αργείοι, ο Χρόμιος και ο Άλκηνωρ και ο Σπαρτιάτης Οθρυάδης. Οι δύο Αργείοι, που θεώρησαν νικητές τους εαυτούς τους, γύριζαν πίσω στο Άργος. Ο Οθρυάδης που ήταν βαριά τραυματισμένος σκύλευε τους Αργείους. Το επόμενο πρωί ο στρατός της Σπάρτης και του Άργους γύρισε πίσω για να δει το αποτέλεσμα της μάχης. Επειδή όμως κανείς δεν είχε νικήσει, πολέμησαν ξανά και τελικά η Σπάρτη νίκησε. Η Κυνουρία έμεινε υπό την κυριαρχία της Σπάρτης μέχρι το 338 π.Χ. όταν και ο Φίλιππος Β΄ ο Μακεδών παρέδωσε την Κυνουρία στους Αργείους.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κυνουρία-Περιήγηση στην Ανατολική Αρκαδία,Εκδοτική Καλαμάτας, σελ.10