Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°51′56″N 22°59′49″E / 37.86556°N 22.99694°E / 37.86556; 22.99694

Λουτρά της Ωραίας Ελένης
Λουτρά της Ωραίας Ελένης is located in Greece
Λουτρά της Ωραίας Ελένης
Λουτρά της Ωραίας Ελένης
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοποννήσου
Περιφερειακή ΕνότηταΚορινθίας
ΔήμοςΚορινθίων
Δημοτική ΕνότηταΣαρωνικού
Δημοτική ΚοινότηταΓαλατακίου
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοποννήσου
Πληθυσμός
Μόνιμος1.005
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας20100
Τηλ. κωδικός27410

Τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης είναι χωριό του Νομού Κορινθίας, 9 χλμ νότια του Ισθμού της Κορίνθου. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Κορινθίων .

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τη δεκαετία του '90, η περιοχή ήταν γεμάτη βάλτους ή χωράφια των κατοίκων του Γαλατακίου. Στην κορυφή ενός λόφου φαίνονται τα ερείπια ενός ανεμόμυλου που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως πυροβολείο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά το Κιάτο και την Ακράτα αναζητήθηκαν νεές απομονωμένες παραθαλάσσιες περιοχές για δημιουργία εξοχικών. Μία από αυτές ήταν τα Λούτρα Ωραίας Ελένης. Αρχικά η κατοικίσιμη περιοχή ήταν κοντά στην παραλία όπου βρίσκονται τα ιαματικά λούτρα. Στα επόμενα χρόνια εξαπλώθηκε νοτιοανατολικά προς το χωριό Αλμυρή.

Το όνομα πιθανόν προέρχεται από τα ιαματικά λουτρά της περιοχής όπου πιστεύεται ότι έκανε στην αρχαιότητα το μπάνιο της η Ωραία Ελένη.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού είναι 1145 κάτοικοι. Το καλοκαίρι τριπλασιάζεται λόγω των πολλών εξοχικών κατοικιών και του τουρισμού. Οι κάτοικοι είναι ως επι το πλείστον:

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι παραθαλάσσιο και διαθέτει δυο παραλίες. Ωστόσο η περιοχή υψομετρικά μεγαλώνει μερικά μέτρα πέρα από τη θάλασσα λογω της ύπαρξης ενός βουνού. Τα κτήματα από ελαιόδεντρα σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους σε εξοχικές κατοικίες, μαγαζιά και ταβέρνες. Πλέον η παραθαλάσσια περιοχή διαθέτει ξενοδοχεία ταβέρνες και καφετέρειες.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και κατά δεύτερο λόγο στην αγροτική εκμετάλλευση. Η πλειονότητα των τουριστών είναι Έλληνες και κυρίως Αθηναίοι λόγω της εύκολης προσβασιμότητας (Από τα Λουτρα περνάει ο μοναδικος παραλιακός δρόμος προς Επίδαυρο). Τα Λουτρά διαθέτουν επίσης ιαματικά λουτρά τα οποία ωστόσο προς το παρόν δεν είναι οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα. Το χωριό όπως και η γύρω περιοχή έχει πρόβλημα λειψυδρίας το οποίο επιδεινώνεται το καλοκαίρι με την αύξηση των κατοίκων.

Συνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]