Λεωφόρος Ταντέους Κοστσιούσκο (Λοτζ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεωφόρος Ταντέους Κοστσιούσκο
Aleja Tadeusza Kościuszki
Χάρτης
ΤοποθεσίαΛοτζ, Πολωνία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λεωφόρος Ταντέους Κοστσιούσκο (πολωνικά: Aleja Tadeusza Kościuszki) είναι δρόμος στο κέντρο του Λοτζ, στην Πολωνία, που εκτείνεται από την οδό Ζιελόνα έως την οδό Βολτσάνσκα στην περιοχή της πρώην συνοικίας Σρουντμιέστσιε. Όλο το μήκος της οδού βρίσκεται εντός της περιοχής Κατεντράλνα (Katedralna) και αποτελεί τη νότια προέκταση της οδού Ζαχόντνια.[1]

Η Λεωφόρος Ταντέους Κοστσιούσκο βρίσκεται ένα τετράγωνο μακριά από τη Λεωφόρο Άνταμ Μιτσκιέβιτς, η οποία βρίσκεται παράλληλα με την οδό Πιοτρκόφσκα. Στο τμήμα από Ζιελόνα (αρχή του δρόμου) προς Ζβίρκα, υπάρχει μια διαδρομή τραμ ανάμεσα στους δρόμους. Η λεωφόρος είναι μία από τις κύριες αρτηρίες επικοινωνίας στο κέντρο του Λοτζ - η διαδρομή του Περιφερειακού Τραμ του Λοτζ εκτελεί δρομολόγια εκεί.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σπατσερόβα τον 19ο αιώνα, σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Μπρονίσουαφ Βιλκοσέφσκι (άλμπουμ «Θέα στο Λοτζ»).

Το πρώτο τμήμα της λεωφόρου χαρακτηρίστηκε το 1865.[2][3] Από το 1873 η επίσημη ονομασία ήταν Σπατσερόβα (Spacerowa, χρησιμοποιούνταν και οι όροι Promenada και Promenadowa).[2] Το 1875, μια ομάδα 18 ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονταν στην οδό Πιοτρκόφσκα μεταξύ των αριθμών 129 και 163, με επικεφαλής τους Γιούζεφ Γκάμπε και Έρνεστ Κίντερμαν, ζήτησαν από τις αρχές της πόλης την άδεια να χωρίσουν τα οικόπεδα (που εκτείνονται γεωγραφικά από την Πιοτρκόφσκα έως τη Βολτσάνσκα) και να σχεδιάσουν μια νέα οδό. Ένα άλλο αίτημα υποβλήθηκε το 1884, και τέλος το τμήμα των οδών Ροζβαντόφκσα (Rozwadowska, σήμερα Ζαμενχόφα) και Αγίας Άννας (τώρα Άνταμ Μιτσκιέβιτς) χαρακτηρίστηκαν το 1888.[4] Η ενότητα καταχωρήθηκε στους χάρτες ως Νόβο-Σπατσερόβα. Και τα δύο τμήματα συνδέθηκαν αφότου ο Δήμος ανέλαβε (1904) μέρος του ακινήτου που ανήκε στη Μοραβιανή Εκκλησία, όπου υπήρχε ένα σπίτι προσευχής[4] και σημειώθηκε με ένα όνομα: Σπατσερόβα. Το 1913 η οδός επεκτάθηκε μέχρι την οδό Καρόλα (σημερινή οδός Ζβίρκι).[2]

Το 1917, στην εκατοστή επέτειο από τον θάνατο του Ταντέους Κοστσιούσκο, το όνομα της οδού άλλαξε στο σημερινό.[2] Ο δρόμος τότε είχε δύο ασφαλτοστρωμένους μονόδρομους με πεζόδρομο στη μέση. Το 1927 δρομολογήθηκαν τραμ σε ένα μικρό τμήμα και το 1950 εμφανίστηκε σε όλο το μήκος (δηλαδή στη Ζβίρκα) - στη θέση του κλειστού περιπάτου, που εξακολουθούν να λειτουργούν σε αυτήν την τοποθεσία σήμερα.[3] Στα έτη 1940–1945, η οδός ονομαζόταν Hermann Göring Straβe.[5] Το 1957 ο δρόμος επεκτάθηκε ξανά - αυτή τη φορά προς τη Ραντβάνσκα (Radwańska)[2] και το 2016 ξεκίνησε η κατασκευή μιας άλλης επέκτασης προς την οδό Βολτσάνσκα.[6] Το νέο τμήμα του δρόμου τέθηκε σε χρήση τον Οκτώβριο του 2017.

Δημόσια συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γραμμές τραμ και λεωφορείων της MPK Łódź εκτελούν δρομολόγια κατά μήκος της Λεωφόρου Ταντέους Κοστσιούσκο, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών γραμμών.[7]

Κτίρια επί της λεωφόρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Uchwała w sprawie nadania statutu Osiedlu Katedralna». bip.uml.lodz.pl. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2024. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Aleja Tadeusza Kościuszki». log.lodz.pl. 
  3. 3,0 3,1 «Tramwaje na alei Tadeusza Kościuszki w latach 1927–1950». mkmlodz.webd.pl; Łódzkie Tramwaje i Autobusy; web.archive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2024. 
  4. 4,0 4,1 Rynkowska 1970.
  5. «Kościuszki Tadeusza Aleja». wimbp.lodz.pl. 
  6. «Budowa przedłużenia alei Kościuszki. Będą utrudnienia na Wólczańskiej». dzienniklodzki.pl. 13 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2024. CS1 maint: Unfit url (link)
  7. «Trasy i rozkłady jazdy». mpk.lodz.pl. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]