Λαδίσλαος ο Φαλακρός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λαδίσλαος ο Φαλακρός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος1030
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημαpolitician before the emergence of political parties
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠραμισλάβα Σβιατοσλάβα
ΤέκναΝτομοσλάβ
ΓονείςΜιχαήλ της Ουγγαρίας
ΑδέλφιαΒαζούλ
ΟικογένειαΟίκος των Άρπαντ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκας (από Δεκαετία του 1000)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λαδίσλαος ο φαλακρός, ουγγρ. szár László (πριν το 997 - πριν το 1030) από τον Οίκο των Αρπάντ ήταν δούκας της Νίτρα (π. 977-995 ή πριν το 1030).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Μιχαήλ δούκα της Νίτρα και της συζύγου του από τον Οίκο των Κομητοπούλων. Αδελφός τού Μιχαήλ ήταν ο Γκέζα, πατέρας τού Στεφάνου Α΄.

Είναι ο μόνος γνωστός αδελφός τού Βαζούλ, δούκα που εξεγέρθηκε και τυφλώθηκε με διαταγή τού εξαδέλφου τους Στεφάνου Α΄ πρώτου βασιλιά της Ουγγαρίας το 1031/2. Ο Στέφανος Α΄ έγινε άγιος· από τον Βαζούλ κατάγονται όλοι οι επόμενοι βασιλείς της Ουγγαρίας. Μερικοί μεσαιωνικοί χρονικογράφοι, για να κρύψουν ότι οι βασιλείς κατάγονται από κάποιον που τυφλώθηκε από τον άγιο πρώτο βασιλιά, έγραψαν ότι αυτοί κατάγονται από τον Λαδίσλαο τον Φαλακρό.

Ο Γιαν Στάινχυμπελ και άλλοι ιστορικοί της εποχής μας αναφέρουν, ότι ήταν δούκας της Νίτρα, που διαδέχθηκε τον Μιχαήλ ή τον Γκέζα και ήταν υποτελής της Πολωνίας, αλλά αυτό δεν το υποστηρίζουν όλοι οι ερευνητές.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εικονογραφημένο Χρονικό γράφει, πως η σύζυγός του ήταν από τη Ρουθηνία. Έτσι η ιστορικός Γκυούλα Κριστό θεωρεί, ότι ήταν από τους Ρουρικίδες των Ρως τού Κιέβου και πως πρέπει να λεγόταν Πρεμισλάβα. Σύμφωνα με μερικά Χρονικά της Ουγγαρίας είχε τέκνα τους Λεβέντε, Ανδρέα Α΄ και Μπέλα Α΄. Όμως το Χρονικό του Ζάγκρεμπ και ο Θρύλος τού Αγ. Γεράρδου διατήρησαν την παράδοση, ότι ο πατέρας αυτών, ήταν πράγματι ο Βαζούλ. Οι Γκυέρφυ και Στάινχυμπελ γράφουν, πως ο Λαδίσλαος είχε γιο τον:

  • Μπονούζλο (κατά τον πρώτο ιστορικό) ή Ντομοσλάβ (κατά τον δεύτερο).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bartl, Július; Čičaj, Viliam; Kohútova, Mária; Letz, Róbert; Segeš, Vladimír; Škvarna, Dušan (2002). Slovak History: Chronology & Lexicon. Bolchazy-Carducci Publishers, Slovenské Pedegogické Nakladatel'stvo. ISBN 0-86516-444-4.
  • Györffy, György (1994). King Saint Stephen of Hungary. Atlantic Research and Publications. ISBN 0-88033-300-6.
  • Györffy, György (2000). István király és műve [=King Stephen and his Work] (in Hungarian). Balassi Kiadó.
  • Kristó, Gyula; Makk, Ferenc (1996). Az Árpád-ház uralkodói [=Rulers of the House of Árpád] (in Hungarian). I.P.C. Könyvek. ISBN 963-7930-97-3.
  • Steinhübel, Ján (2011). "The Duchy of Nitra". In Teich, Mikuláš; Kováč, Dušan; Brown, Martin D. Slovakia in History. Cambridge University Press. pp. 15–29. ISBN 978-0-521-80253-6.
  • The Hungarian Illuminated Chronicle: Chronica de Gestis Hungarorum (Edited by Dezső Dercsényi) (1970). Corvina, Taplinger Publishing. ISBN 0-8008-4015-1.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]