Λέσεκ του Ινόβροτσλαφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λέσεκ του Ινόβροκλαφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1275 (περίπου)
Θάνατος1340 (περίπου)
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠολωνικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΖιεμόμισλ της Κουγιάβια και Salome of Pomerelia
ΟικογένειαΟίκος των Πιάστ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέσεκ, πολων. Leszek (1275/6 - ,ετά τις 27 Απριλίου 1339) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας τού Ινόβροτσλαφ (1287-1314), της Πομερανίας στο Γκντάνσκ (1296) και κυβερνήτης του Βυσόγκρουντ. Το 1300 δήλωσε υποτέλεια στον Βεγκέσλαο Β΄· το 1303 πώλησε τη Γη Μιχάλουφ στο Τευτονικό Τάγμα. Έμεινε αιχμάλωτος στη Βοημία (1303-12)· έγινε υποτελής στον βασιλιά της Πολωνίας (1312-). Κυβέρνησε μόνος του στο Ινόβροτσλαφ (1314-20/24) και μετά παραιτήθηκε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος τού Ζιεμόμισλ δούκα τού Ινόβροκλαφ και της Σαλώμης των Σαμποριδών, κόρης τού Σαμπόρ Β΄ δούκα της Πομερανίας.

Όταν απεβίωσε ο πατέρας του το 1287, ο Λέσεκ και οι δύο μικρότεροι αδελφοί του ήταν ανήλικοι, έτσι ανέλαβαν επίτροποι η μητέρα τους και ο θείος τους Βλάντισλαφ Α΄ ο Βραχύς. Το 1294 ο Λέσεκ ενηλικιώθηκε και ανέλαβε την εξουσία και την επιτροπεία των μικρότερων αδελφών του. Έλαβε καλή μόρφωση και τον αποκαλούσαν litteratus.

Το 1296 απεβίωσε ο Πσέμισλ Β΄, τελευταίος τού κλάδου της Μεγάλης Πολωνίας και μέσα στη σύγχυση που ακολούθησε, ο Λέσεκ κατάφερε να λάβει το δουκάτο της Πομερέλια. Σύντομα όμως αναγκάστηκε να το δώσει στον θείο του αντί της καστελανίας τού Βυσγκόρουντ.

Το 1300 ο νέος βασιλιάς της Πολωνίας, ο Βεγκέσλαος Β΄ της Βοημίας τον ανάγκασε να δηλώσει υποτέλεια. Τρία έτη μετά ήλθε σε διαμάχη με τον ;allo θείο του Σιεμόβιτ του Ντόμπζινι. Η μακροχρόνια αντιπαράθεση τον δυσκόλεψε οικονομικά τόσο, που αναγκάστηκε να ενεχυριάσει τη Γη Μιχάλουφ στο Τευτονικό Τάγμα. Σύντομα μετά αποφάσισε να πάει στην Ουγγαρία για να συμφιλιωθεί με τον Βλάντισλαφ Α΄, αλλά καθώς περνούσε από εδάφη τού Βεγκεσλάου Β΄, αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε. Εστάλη στη Βοημία και ελευθερώθηκε το 1312.

Το 1314 συμφώνησε να γίνει υποτελής τού Βλάντισλαφ Α΄. Έπειτα αποφάσισε να διαιρέσει την περιοχή του με τους αδελφούς του: ο ίδιος κράτησε το Ινόβροτσλαφ. Τέσσερα έτη μετά υπέγραψε με τον αδελφό του Πσέμισλ συμφωνία αμοιβαίας κληρονομίας. Παραιτήθηκε το διάστημα 1320-24 υπέρ τού Πσέμισλ. Τα έτη 1320 και 1339 ήταν μάρτυς κατά την Πολωνο-Τευτονική νίκη.

Απεβίωσε το 1339 σε ηλικία 63 ετών, άγαμος. Δεν γνωρίζουμε πού τάφηκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]