Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1984-85

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1984-85[1] ήταν η δέκατη ένατη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Στον Τελικό της, που διεξήχθη στη γαλλική πόλη Γκρενόμπλ, αναμετρήθηκαν η ισπανική Μπαρτσελόνα (η οποία είχε αποτύχει ένα χρόνο πριν στον Τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών) με τη Ζαλγκίρις του Κάουνας της σημερινής Λιθουανίας.

Στα ημιτελικά είχαν φθάσει η Βιλερμπάν (ASVEL Villeurbanne) και η Σαραγόσα (CAI Zaragoza) που αποδείχθηκαν ισάξιες των αντιπάλων τους, αλλά αποκλείσθηκαν στις λεπτομέρειες.

Στους προημιτελικούς την πρόκριση έχασαν η αυστριακή Βιένα UBSC, ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, η Χαποέλ Τελ Αβίβ και η Καζέρτα (Indesit Caserta).

Διαδικασία διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διοργάνωση πήραν μέρος μόλις 20 ομάδες, τέσσερις λιγότερες από ότι την προηγούμενη περίοδο. Παίχθηκε μια προκριματική φάση και στη συνέχεια μια φάση των 12 (6 ζεύγη), από όπου προέκυψαν οι 8 ομάδες των προημιτελικών.

1ος γύρος (Προκριματική φάση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγιναν έξι διπλές αναμετρήσεις που οδήγησαν εκτός της συνέχειας τις Κότκα KTP Τίοβαεν Παλόιλιγιατ (Φινλανδία), Καρσίγιακα Ιζμίρ, Φόλκερκ Φέρι (Ηνωμένο Βασίλειο), Τσέπελ SC (Ουγγαρία), ΑΠΟΕΛ και Μακάμπι Βρυξελλών (Brussel Atomics).

2ος γύρος (Φάση των 12)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ, το παιχνίδι έχασαν έξι ακόμη σύλλογοι: Οι Άλβικ Στοκχόλμης, Χαακσμπέργκεν Τονέγκο/Χατράνς (Ολλανδία), Όστραβα Νόβα Χουτ TJ (Τσεχοσλοβακία), Μπόσνα Σαράγεβο, Σπαρτάκ Πλάμα Πλέβεν BC (Βουλγαρία), Έτσελα Έτελμπρυκ (Λουξεμβούργο).

Ημιτελικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ζαλγκίρις Κάουνας-Βιλερμπάν 84-78, 88-93.
  • Σαραγόσα-Μπαρτσελόνα 84-79, 79-86.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ημίχρονο του μεγάλου Τελικού, η Μπαρτσελόνα του Μανόλο Φλόρες Σάντσεθ προηγήθηκε με 16 πόντους (51-35) για να μη χάσει το προβάδισμα έως το τέλος (77-73), παρά την αξιοσημείωτη αντίδραση των λιθουανών, με προεξάρχοντες τους τότε διεθνείς με την ομάδα της ΕΣΣΔ Ρίμας Κουρτινάιτις και Άρβιντας Σαμπόνις.

Έτσι, οι καταλανοί έφθασαν στην πρώτη τους κατάκτηση στη διοργάνωση, μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες.

Οι συνθέσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]