Κόντα Μπίμπας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόντα Μπίμπας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1807
Μοναστήρι Τρόνοσσα
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός

Ο Κόντα Μπίμπας (σερβικά : Конда Бимбаша) (Ιωάννινα 1783 - Tronoša 1807), ήταν Έλληνας βλάχικης καταγωγής[1] αγωνιστής της πρώτης σερβικής εξέγερσης.

Αναφέρεται ότι στην πολιορκία του Βελιγραδίου το 1806 εισήλθε κρυφά στην πόλη κι ήταν αυτός που άνοιξε την πύλη του ποταμού Σάβου για να μπει ο Σερβικός στρατός. Κατά την πράξη αυτή τραυματίστηκε σοβαρά.

Σύμφωνα με την παράδοση βρισκόταν μέσα στην πόλη κι αποφάσισε να βγει από τα τείχη και να πάει με την πλευρά τον επαναστατών. Γνωρίζοντας καλά το φρούριο του Βελιγραδίου και τα αδύνατα σημεία της άμυνας του, Ο Κόντα με έξι γενναίους συντρόφους του, τους : Ουζούμ Μίρκο Αποστόλοβιτς, Μλάντεν Στεφάνοβιτς Ντράγκιτς, Πέταρ Σρέμκα, Νικόλα Σταμπόλιγια και Στόικο Κάρλοβαλ Ιγιόμ εισήλθαν στο φρούριο κι άνοιξαν την πύλη του Σάβου[2]. Αναφέρεται ότι πολέμησε γενναία σώμα με σώμα με την φρουρά της πύλης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «archive-rs.com: zavetnici.rs - Први српски устанак ван бојног поља». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «Велике битке устанка - Фонд "Први српски устанак" - Орашац». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.