Κόμμα «ΣΟΡ»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμμα «ΣΟΡ»
Partidul „ȘOR” Ρουμ.
ΠρόεδροςΊλαν Σορ
ΙδρυτήςΒαλέρι Κλιμένκο
ΊδρυσηΙούνιος 1998
ΈδραΟδός Βασίλε Λούπε 36, Ορχέι, Μολδαβία
ΙδεολογίαΕθνικός συντηρητισμός
Ευρωσκεπτικισμός
Ρωσοφιλία
Πολιτικό φάσμαΚεντροδεξιά
Ευρωπαϊκή προσχώρησηΕυρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές[1]
Χρώματα     Πράσινο
     Κόκκινο
Ιστότοπος
partidulsor.md/
Πολιτικό σύστημα στη Μολδαβία
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα «ΣΟΡ» είναι ένα συντηρητικό Ευρωσκεπτικιστικό πολιτικό κόμμα στη Μολδαβία.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1998 με αρχική ονομασία Κοινωνικό-Πολιτικό Κίνημα «Ισότητα» από τον Βαλέρι Κλιμένκο, και συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές ενέργειες και τις εκλογές όλης της χώρας.[3] Το 2015 το κόμμα υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ίλαν Σορ για να γίνει δήμαρχος του Όρχει, παρόλο που εκείνο τον καιρό βρισκόταν υπό κράτηση κατ'οίκον με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων από τρεις κρατικές τράπεζες της Μολδαβίας.[4][5] Η επιτυχία του Ίλαν Σορ στις δημαρχιακές εκλογές έγινε ορόσημο για την πορεία του κόμματος. Τον Ιούνιο του 2016 ο Ίλαν Σορ διαδέχθηκε τον Κλιμένκο στην ηγεσία του κόμματος, και υπό την ηγεσία του μετονομάστηκε σε Κόμμα ΣΟΡ.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ecr parties
  2. «Parties and Elections in Europe». www.parties-and-elections.eu. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021. 
  3. 3,0 3,1 «Istoria Partidului - Partidul Şor». partidulsor.md. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021. 
  4. JTA. «Israeli-born billionaire accused in Moldova scheme to stay under house arrest». www.timesofisrael.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021. 
  5. ȘTIRILE, PUBLIKA MD-AICI SUNT (14 Οκτωβρίου 2012). «UITE în ce lux trăieşte cel mai tânăr milionar moldovean, Ilan Shor, şi soţia sa, interpreta Jasmin VIDEO | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE». www.publika.md (στα Ρουμανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 2 Απριλίου 2021.